Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Som att leva på en trädgräns"

Min hembygd. Här ryms kärleken till Halmstads skogar, viljan att upprätta småstaden, flykten från en syrefattig förort eller revanschen för byns särling.
I en rad artiklar berättar kända kulturpersonligheter med egna ord om platsen som formade dem, om hembygden.
I dag: Sofia Jannok om sina hembygder.

Den samiska sångerskan Sofia Jannok växte upp både i Gällivare och i fjälltrakterna utanför Arjeplog. Sin hembygd har hon på flera platser.

"Familjen bor mestadels i Arjeplogs fjälltrakter under barmarkstid och det är hit jag åker när jag åker hem."

"Men jag upplever ofta när jag är i Sápmi att hembygden inte är knuten till en enda plats, att jag känner mig hemma lite var jag än befinner mig. Hela kulturen är ju så att man ofta färdas mellan olika platser. Vi har ett hus här, ett i Gällivare, någon koja i fjällen och en sjö dit vi brukar gå och fiska. Jag ser det som att mitt hjärta är utspritt på alla de här ställena."

"Det problematiska i mitt fall är att jag som person och i mitt yrkesliv är peppad av att bo även i en urban miljö och det kan jag inte få någonstans här uppe. Jag bor långa perioder i Umeå också, och det gör att det känns lite som att leva på en trädgräns. Tittar jag ut över den ena miljön vänder jag ryggen åt den andra, det är omöjligt att vara i de här två miljöerna samtidigt även om jag jobbar på att kombinera dem."

"Mitt förhållande till Gällivare är mer problematiskt. Jag gick på sameskola med 26 elever från ettan till sexan. När jag var färdig med den gick jag på högstadiet med majoritetsbefolkningen och att vara same i Gällivare är i princip att vara osynlig mitt i Sápmi. Gällivare är ett gruvsamhälle, det finns ingen kunskap om samer även om de går i den egna skolklassen."

"Det var nog på högstadiet som kampen för att synas och finnas till på egna villkor började. Det var då jag fick kommentarer som 'vad då same, står det så i ditt pass?'."

"När jag säger att jag är same är det inget politiskt statement, det är bara så. Jag har aldrig förstått begreppet hemvändare, även om jag inte bott hela tiden i min hembygd bär jag den alltid med mig."

Erika Josefsson

erika.josefsson@tt.se