Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att börja jobba på en stor båt

Nu har han jobbat de första tio dagarna, Krokoms nya kommunchef Ola Skyllbäck, som efterträder Elisabeth Sjöström som kommunens högste tjänsteman.

– Det är ett spännande jobb jag har gett mig in på och jag tror på kommunens framtid, säger han.

Det är en stressad nybliven kommunchef som kommer in på restaurangen där vi har stämt träff.

– Du får en timme, sedan måste jag iväg på ett annat möte, säger han och beställer en fisk med remouladsås.

Mellan tuggorna börjat Ola Skyllbäck att beskriva sig själv.

– Det var efter jag och min fru luffat jorden runt vi kom till Jämtland midsommaren 1983. Ingen av oss hade tidigare varit här men vi fastnade för länet och började diskutera om vi kanske skulle flytta hit. Eftersom vi var utbildade lärare bägge två och att det i den vevan fanns lediga två tjänster, en i Alsen och en i Nälden, så var det inte mycket att tänka på.

När vi kommit till kaffet har Ola hunnit berätta att han har ett förflutet som officer i Arvidsjaur innan han kom till länet och att han 1992 blev rektor för Dvärsätt och Rödöns skola.

– 1998 fick jag tjänsten som barn- och utbildningschef i Krokom och jobbade med det fram till 2001 då jag blev chef för Wångens travskola.

Men sedan tio dagar är alltså Ola Skyllbäck kommunchef i Krokom.

• Vilken är den viktigaste frågan för kommunen och dig som chef?

– Det är utan tvekan ekonomin. Har man inte en god ekonomi kan man inte driva de andra frågorna. Men här får vi inte glömma att vi påverkas av hela Sveriges ekonomi, även lilla Krokom. Går exporten bra, som den gör nu, får även vi vår bit av kakan.

– Att det går bra nu ser vi inte minst på arbetslösheten, som i kommunen bara är 3,5 procent, jämfört med cirka nio procent i hela riket.

• Andra viktiga frågor?

It-infrastrukturen är också väldigt viktig för kommunen. Det är viktigt att företagare och medborgare har bredband för att kunna verka i byarna. Det är något vi ska sträva efter.

• Några frågor inom kommunen har blivit rikskända, exempelvis den berömda skolfrågan. Vad anser du om den?

– Nu har fullmäktige bestämt att det ska vara fem skolor inom det här området och då får vi rätta oss efter det. Vi får ta det kostnader som blir.

• Hur ser du själv på kommunchefsjobbet?

– Det är som om man skulle bli firad från en helikopter ner på en stor båt som man inte vet så mycket om. Det gäller att snabbt sätta sig in hur allt fungerar och lära sig maskineri och styrning. Dessutom ska samarbetet med kaptenen fungera, som i det här fallet är kommunalrådet Maria Söderberg.

• Om vi pratar fritid ett tag, vad gör du en ledig dag?

– Då är jag helst ute i naturen, på längdskidor eller i en slalombacke. Annars har jag en tiondel i en travhäst som ska göra sitt premiärlopp i slutet av månaden. Villan i Mörsil kräver också sitt underhåll, så jag är inte sysslolös.

• Familj?

– Jag är gift med samma fru sedan 1978 och vi har två barn.

• Hur ser framtiden för Krokom ut?

– Närmaste året ser mycket bra ut. Däremot kan det bli tuffare 2011 och 2012, säger Ola Skyllbäck och hastar vidare.