Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solwig Hellström

Vår älskade mor, mormor och farmor, Solwig Hellström, har nått sin sista vila.

Mamma föddes i Finland i augusti 1925. Mormor jobbade då i Åbo hos en engelsk diplomatfamilj och mamma skämtade ofta om att hon hade kunnat bli en engelsk miss. Diplomatfamiljen ville gärna adoptera mamma, men mormor flyttade i stället hem till Sverige och Frösön med sin lilla dotter.

Genom hela livet var mamma engagerad i föreningsliv och hade många fritidsintressen. Fiskeintresset fick hon tidigt då hon tillbringade somrarna ute på Storsjön vid morfars och mormors sommarstuga. Senare byggde mamma och pappa en egen stuga och mamma satt ofta ute i båten med fiskespö eller utter. Detta intresse överförde hon till sonen Ulf. De åkte ofta och gärna på isfiske tillsammans eller på havsfiske i Norge.

Intresse för orientering och turskidåkning i fjällen fick hon i unga år genom frisksportarna och vänner i och omkring Östersund. Det var här hon träffade sitt livs kärlek, vår far Stig Hellström. De gifte sig 1953, fick dottern Solbritt 1954 och sonen Ulf 1957. Vi barn packades ofta in i bilen för att följa med på orienteringstävlingar runt om i Jämtland och på under vårvintern i fjällen. Senare när jag, Solbritt, också började orientera åkte vi på tävlingar tillsammans och diskuterade vägval och missade kontroller på hemvägen.

Innan mamma gifte sig arbetade hon på Tempo, nuvarande Åhléns, i Östersund. Hon började som springflicka och kassörska men funderade efter en jobbig julmånad på att söka sig något annat. Men hon blev då i stället befordrad till avdelningsföreståndare och fick åka till Umeå på utbildning.

När hon gift sig och flyttat till Mattmar deltog hon aktivt i föreningslivet där. Hon spelade basket och åkte skidor med Mattmars sportklubb, orienterade med Drommens OK och Skogsflickorna. Hon hade vid krigstiden gått med i lottakåren och var senare ordförande i Alsen-Mattmars lottakår. Hon var aktiv i MHF och när hon blev pensionär i SPF.

När mamma var ung var hon även med i scouterna och åkte med dem på ett internationellt läger till Wien i Österrike. Där väcktes hennes reslystnad. Under småbarnsperioden och tidigt när pappa startat firma kunde de inte åka. Men senare, från och med pappas femtioårsdag, åkte de varje år på resor till bland annat Italien, Grekland, Thailand, Malaysia, Indien och Israel. När så pappa tragiskt omkom 1987 miste hon sin livs- och resekamrat. Då bjöd hon i stället varje år med oss barn och barnbarn på resor till bland annat Kanarieöarna, Tunisien och Maldiverna.

Vi fick några underbara år och trevliga reseminnen tillsammans innan mamma drabbades av demens och efter en tid flyttade till Thomégården i Mörsil. Där bodde hon och fick mycket god omvårdnad under sina sista fem år och där slutade hon sina dagar.

Det minne vi vill bära med oss är när vi besökte henne söndagen före jul och hon var så glad. Hon satt i stolen och sjöng och vi spelade kort. Tanken verkade klarare än på flera år och hon förstod att spader ess slår det mesta i kortväg.

Solwig sörjs närmast av barnen Solbritt och Ulf samt barnbarnen Linda, Pia, Sofi, Matilda och Magnus.

Solbritt och Ulf