Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solveig Vidarsdotters debutroman från Frostviken blir följetong i LT: "Gäddede är perfekt, det är isolerat och långt till polisen"

Vaktmästaren på elevhemmet i Gäddede hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke. Det som till en början bedöms vara självmord visar sig vara ett mord. Med start i dag får Länstidningens prenumeranter följa Solveig Vidarsdotters debutroman Isvittring som följetong.

Solveig Vidarsdotter är själv uppvuxen i byn Sjoutnäset i Frostviken. Det är också i trakterna kring Frostviken (och Stora Blåsjön) som hennes hittills tre kriminalromaner utspelar sig. LT:s läsare får nu möjlighet att ta del av Vidarsdotters debutroman "Isvittring" som följetong i 48 delar.

Du läser följetongen i LT:s pdf-tidning måndag–lördag. Är du inte LT-kund? Teckna ett abonnemang här!

Poliserna Ingrid och Erland kastas in i en utredning där deras lokalkännedom inte alltid uppskattas kollegorna från Östersund. Stämningen hårdnar, särskilt på elevhemmet. När sedan en person försvinner blir det tydligt för Ingrid att fler människor svävar i fara.

Läs mer: "Hon löser mord i Gäddede"

Länstidningen når Solveig Vidarsdotter på telefon i hemmet i Skövde, där hon börjat fundera på bok nummer fyra.

Berätta om hur din debutroman "Isvittring" kom till!

– Jag gjorde en klassisk ”gräv där du står”- berättelse. Jag kan Jämtland och jag kan Frostviken. Min egen by är för liten, men Gäddede är en perfekt plats för berättelsen. Det är isolerat och långt till kriminalpolisen. Jag har skildrat den norrländska landsbygden, miljön och naturen i vintermiljö, men också försökt göra karaktärerna trovärdiga. Man ska känna att man är ute i bygden.

Jag tyckte också att det blev jättebra med elevhemmet. Det riktiga elevhemmet lades ner 1992, men i min bok finns det kvar år 2005 när boken utspelar sig.

Du bodde själv på elevhemmet i Gäddede redan som sexåring, hur var det?

– Det var väl inte jättefestligt, men inte hypertraumatiskt heller. Det är ingen bra idé att skicka iväg sexåringar hemifrån, men det var en ganska stillsam miljö och jag åkte hem på helgerna.

I boken har hon använt miljön från elevhemmet och äldreboendet, som både i verkligheten och i fiktionen var sammankopplade med varandra.

– Jag har fått jobba med att förlägga både miljön och handlingen till 2000-tal i stället för sjuttiotal som det var när jag bodde där.

Varför ska man läsa din bok?

– Det är en spännande berättelse med en upplösning på slutet. Jag har med människor ur olika generationer, både barn, vuxna och gamla och jag har valt att ha både en manlig och en kvinnlig huvudperson som bärande karaktärer. Både kvinnor och män ska kunna knyta an till mina karaktärer.

Solveig Vidarsdotter har fått fina recensioner för sin debutbok och som ljudbok hamnade den också på Storytel-toppen.

– Det är fantastiskt kul att höra att folk över hela Sverige läser den. Även om den utspelar sig i Jämtland är den allmängiltig och ska fungera i hela Sverige, säger hon.

Du läser följetongen i LT:s pdf-tidning måndag–lördag. Är du inte LT-kund? Teckna ett abonnemang här!

Läs också: "Stora Blåsjön spelplats i Vidarsdotters nästa bok"

Om författaren:

Solveig Vidarsdotter är född 1971. Hon har vuxit upp i Frostviken, är utbildad sångpedagog och bor numera i Skövde. Solveig Vidarsdotter har hittills gett ut tre kriminalromaner: Isvittring (2013), Nässelvrede (2017) och Rävlystnad (2019).