Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Östling

/

Vår älskade Solveig har efter en tids sjukdom lämnat oss i stor sorg och saknad.

Annons

Solveig Östling (Lenell) föddes 1948 i Hofors och växte upp tillsammans med sin tvillingbror och tre yngre syskon.

Efter gymnasiet flyttade Solveig till Karlstad för att utbilda sig till lärare.

Sin första lärartjänst fick Solveig i Ångsta. Hon tog trakten och folket till sitt hjärta och blev kvar hela sitt yrkesverksamma liv.

Få är de pedagoger som satt sin prägel på en hel bygd såsom Solveig gjort med Locknebygden. Hon gjorde verklighet av Locknesångens rader ”dig vill jag ägna min kraft och min ära”.

Med sitt engagemang, arbetade hon efter sin övertygelse att alla elever har möjlighet att lära och utvecklas. Solveig hade förmågan att skilja ut det viktigaste i budskapet och omvandla det till begriplig undervisning i klassrummet.

Det estetiska var viktigt. Solveig skapade traditionen att eleverna studerade en känd konstnär och hans verk. Som avslutning på konstnärsveckan målade alla elever en egen tolkning av något av konstnärens verk.

Gården i Nordbyn kom också att betyda väldigt mycket för Solveig. Där kunde hon släppa tankarna på skolan och ägna sig åt sitt stora intresse för blommor och odling. Att så ett frö, och se det utvecklas till blomma. Att tillsammans med Sundvis anlägga rabatter där färg och form hade stor betydelse. Mars månad var den viktigaste månaden på året för Solveig. Då startade allt på nytt igen. Hon kunde sitta i växthusets värme och planera blomsteråret.

En annan höjdpunkt på året var när svampen börjar komma. Solveig älskade att vara ute i skogen runt Nordbyn och plocka svamp.

Hennes kreativitet och skapandelust kom till uttryck i allt hon gjorde. I olika perioder i sitt liv så skapade Solveig i textil. Hon klippte trasor och vävde mattor, gjorde tavlor i lapptäcksteknik och sydde kläder i vadmal. En sommar var det batik som gällde, en annan var det skapande i näver. Hon ville alltid lära sig något nytt.

Familjen stod alltid i centrum för Solveig. Hon kunde konsten att laga god mat och ordna trevliga hemvändarträffar för släkten. Mat var ett av hennes stora intressen. Hon delade gärna med sig av sin kunskap och fanns där när barnen ringde och ville ha hjälp.

Solveig ville ut och resa. Tillsammans med Sundvis gjorde hon flera långa resor i olika världsdelar. Alltid med ryggsäck och en vilja att uppleva landet på dess egna villkor, ta del av matkulturen, besöka en skola. Hon var väldig glad över att vi förra året kunde göra långresan till Malaysia, där vi reste runt i fem veckor och hade många fina upplevelser.

Solveig var en människa som berörde alla i sin omgivning med sin entusiasm och lust att påverka och hjälpa andra. Saknaden och tomheten är stor, men vi kommer alltid att minnas den kämpaglöd och livsglädje Solveig hade.

Sundvis och barnen

Mer läsning

Annons