Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solig hemvändardag i Funäsdalen

Det blev en solig hemvändardag i Funäsdalen när Stefan Ström bjöd in sina musikvänner. Ett hundratal kom för att lyssna på musik, äta våfflor och träffa gamla vänner.

Annons

För nionde året i rad anordnas Hemvändardagen i Funäsdalen av trubaduren och Funäsdalssonen Stefan Ström. Det är dag då man enligt Stefan ska minnas alla framlidna som gjort mycket för Funäsdalen och visa stolthet och tacksamhet för sin hembygd.

– Det blev jäkla bra. Det är oerhört mycket jobb, men när det är kul blir det lättsammare, säger han om dagen.

Hemvändardagen har flyttat tillbaka till Fornminnesgården, från att ha firats på Risnäset de senaste åren. För första året är inte Ewert Ljusberg med, kanske är det orsaken till att publiken är mindre i år. Eller så beror det på att musiken drar en äldre publik, för de yngre hemvändarna lyser med sin frånvaro.

– Jag tycker det blev bättre här, det blev så stort på Risnäset. Sen får jag fint stöd från Fornminnesföreningen, säger Stefan Ström som började sin 25-åriga musikkarriär just här i Fornminnesparken.

På den tiden kunde han bara tre visor, i dag kan man många fler.

Stefan Ström spelade visor med Jack Jonasson. Lars Edholm spelade låtar av Jonas Myhr som var en vissångare från Bruksvallarna. Även Countrygänget Southern Comfort, Hans Jonsson, Odd Sunth, med flera spelade och sjöng.

Radioprofilen, allsångeldaren och musikanten Åke Jonsson spelade bland annat jazz på dragspel.

Hans-Ola ”Luppen” Törnberg hade hand om veteranbilsutställningen.

Årets hemvändare blev Mattias Källmark, 95 år som numera bor i Avesta men alltid kommer hem till Funäsdalen. En som nyligen har flyttat hem igen är Christina Ling.

– Jag flyttade till Vallentuna 1965 när jag var 21 år för att göra praktik i min kontorsutbildning. Det var meningen att jag skulle flytta tillbaka men sen träffade jag min man och fick barn, säger hon.

När hon pensionerades från jobbet som kabelmonterare så kändes det rätt att flytta hem igen.

• Vad saknade du med Funäsdalen?

– Vårvintern, snö, solsken och ut och åka skidor, och att gå ut och fiska. Man längtar nog alltid hem dir man är född, säger Christina Ling.

Men det är blandade känslor att flytta tillbaka.

– Jag har barn och barnbarn i Visby och Stockholm. Än så länge har man ju möjlighet att hälsa på men det är lite långt att köra 8-9 timmar, säger hon.

Man kunde också svänga in och titta på utställningen Ström x 3 som pågår i gamla museet där träreliefer från Stefan Ström, hans far Stig och farfar Carl ställs ut.