Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solidaritet ger resultat

Ofta är solidaritetsarbete otacksamt i den meningen att vår påverkan på världens gång är så obetydlig att den inte märks.

Inte minst har detta gällt solidaritetsarbetet för palestinierna – ett folk som sedan ett halvsekel är fördrivet från sitt hemland och till största delen lever under ockupation eller i överfulla flyktingläger.

Men ibland tar utvecklingen ett språng framåt. Det skedde häromdagen då meddelandet kom att Israel lättar sin blockad av Gaza och tillåter införsel av olika slag av enkla förnödenheter som till exempel byggmaterial.

Lättnaden är visserligen omgärdad av allehanda olagliga inskränkningar, och Gaza är fortfarande världens största fängelse. Men ändå.

Att detta sker är resultatet främst av den modiga aktion som deltagarna i ”Ship to Gaza” utförde. Men även det allmänna solidaritetsarbetet världen över, i form av protester och uppmaningar till bojkott har haft betydelse. Det visar att kamp och engagemang verkligen lönar sig. Solidaritetsarbetet har tvingat Israel till reträtt. Eftergiften är inte stor men det betyder mycket för de enskilda människorna i Gaza. Och det räcker.

Sören Wibe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel