Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solenergi är framtiden

I debatterna om världens energiomställning förekommer rätt mycket gammal och felaktig information samt spekulativa jämförelsetal gällande statusen på Solceller. Därför vill jag berätta om var vi står i dag med denna energiform. 

De senaste 8 åren har utvecklingen fullkomligen exploderat över hela Europa och tekniken förfinats så att vem som helst kan skaffa den. Elenergi från solcellspaneler karaktäriseras av enkelhet, lång, underhållsfri livslängd, samt att den till skillnad från vindkraft är direkt tillgänglig för alla privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar att lägga på den egna fastigheten.

Solceller kan i dag omedelbart eliminera elkostnaden i ett hushåll och göra det självförsörjande.

Solceller är 20 procent effektivare på årsbasis i t.ex.. Jämtland än i Mellaneuropa på grund av våra många soltimmar på sommarhalvåret, att de ger mer ström när det är kallt, samt snöreflektionen på vintern. (De två sistnämnda sakerna är det som folk blir mest överraskade över, men så är det faktiskt.)

Solceller är inte på något sätt en "uppfinnar-jocke-teknik" längre, utan ska i dag betraktas utifrån samma investeringsperspektiv som en jord-eller bergvärmeinstallation. Solceller ska precis som dessa helst projekteras och installeras av specialiserade företag och fackpersoner då de ska ligga i över 40 år. 

Lite siffror: Tyskland har hittills installerat en miljon anläggningar sedan 2006. Vid ett tillfälle sommaren 2012 stod landets samlade solcellsinstallationer ensamma för 50 procent av landets energibehov. Detta i ett industriland med 80 miljoner invånare. (Källa: Ny Teknik och Tyska Energimyndigheten). England ska nu stimulera fram 500 000 nya installationer före utgången av 2015 utöver de befintliga 500 000. 

När som i Tyskland tiotusentals byggteam vid en miljon tillfällen åkt ut och installerat solceller en miljon gånger på en miljon tak uppstår givetvis industristandarder, mätbarhet, branschmognad, trygghet, statistik och långsiktighet.

Solcellspaneler är mekaniskt hållbara och kan användas som ensamt ytskikt vid nybyggnad, eller monteras på vilken befintlig taktyp som helst. De är underhållsfria under hela sin livslängd.

Genom nettoavräkningsmodellen som nästan alla elbolag tillämpar för enskilda  solcellsinstallationer, kvittar man det överskott som solcellerna ger på sommaren, mot den ström man behöver köpa under de c:a 2,5 vintermånader som solcellerna producerar minst. Solcellsel är procentuellt en liten spelare ännu i Sverige men kommer precis som i Tyskland att bli en viktig del i landets energimix på grund av att det skapas  hundratusentals mikroproducenter som tillsammans fortsätter mata ut el på nätet även om vindkraften har en dålig dag eller ett kärnkraftverk stängs för underhåll. Men främst är solceller en angelägenhet för privatekonomin och den enskilde. Miljövänlighet och positiva effekter på elnäten är en ren bonus. 

Stefan Hallgren

Sol-Hobbyist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel