Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen sken över Åre

Annons

Lite gulligt med en stor, stark och tuff svensk störtloppskille som både gråter av lycka och vågar erkänna att han brottats med sin rädsla. Hans Olsson åkte och grät sig rakt in i den svenska idrottsfolksjälen.

Vilket muskelpaket han blivit förresten, Hans. Några kilo till – tänkte jag – av den varan och det kan bli pallen även i OS. Varpå han själv säger att det blivit för mycket. Okej. Lättare att slimma än att bygga. Huvud-saken är att han hamnar rätt.

Visst fanns det sol i Åre i går.

I alla fall en solstråle i form av suveräna och superamerikanskt öppna, självsäkra och smittande glada Lindsey Vonn.

Anja Pärson? Besviken, givetvis, men inte visat med molnigt och surt uppträdande.

Tycker faktiskt att vi ska lyssna på vad hon själv så många gånger sagt: är sikten dålig så har hon svårt. Någon ögonexpert är jag förstås inte, men så mycket har jag förstått att det skiljer oerhört mycket mellan individer hur synen påverkas i olika förhållanden.

Sol och backar som passar Anja bättre i nästa års OS i Vancouver ser vi fram emot.

Har ni förresten tänkt på vilka krav vi ställer på Anja. Nuför-tiden hinner hon knappt träna slalom/storslalom över huvud taget eftersom förberedelser, träningsåk och tävlingar i fartgrenarna tar nästan all tid. Ändå förväntar vi oss att hon, som förr, bara ska gå in och tokdominera. De som tycker att Anja ibland bortförklarar och gnäller efter sämre insatser kanske ska tänka på att hon håller ganska tyst om ovanstående faktum och bara kör på.

Anja Pärson är, fortfarande liksom genom hela hennes karriär, en stor, en mycket stor till och med, idrottskvinna.

Det krävdes att Torgny Svensson, Klövsjö-dirren och radiosportexperten, skulle säga det för att jag skulle fatta vad som är fel med världscupavslutningen.

Att intresset för världscupfinalerna är lågt beror givetvis på tågordningen att säsongens höjdpunkt, VM, körs först, menade Torgny som hade en så intressant och lång utläggning om det ekonomiska och om det ”politiska” spelet bakom kulisserna att jag framöver ska jaga honom med skoter, på skidor eller med snöskor på fötterna ända ut på kalfjället för att få honom att upprepa/utveckla sina synpunkter i en regelrätt intervju.

Nu ska vi förstås veta, menade Lars ”Linken” Lindqvist, Åres VM-general som numera är styrelseordförande i världscupbolaget, att Åre/Sverige tryckt på för att få en annan tågordning till stånd.

– Sponsorer och framförallt EBU (Europeiska tv- och radiounionen) styr och säger blankt nej till sådana argument.

Ja. Då så. Gräv graven.

Om ni läser tränarintervjuerna längre bak i tidningen, så lär ni hålla med mig om att Sverige omedelbart måste rusta och driva ett Europacuplag i alpint.

I kraft av sin popstatus som just nu mest uppskattade skidgren hoppades vi på klang och jubel från våra svenska skidskyttetjejer. Blev väl sisådär. Tufft nu för Helena Jonsson att ständigt leva upp till de enorma förväntningarna. Attans så svårt det ska vara för Anna Carin Olofsson-Zidek att leverera fullt ut den här säsongen.

Men, kolla, kolla. Lillasyster Jonsson, Jenny, pangade ner alla 20 svartplattor. Intensifierad blåsbälgsträning i regi av Wolfgang Pichler så kan ännu en svensk skidskyttestjärna födas.

Helena har tagit stormsteg i sin utveckling som skidåkare.

Jenny lär väl i kraft av sitt nära släktskap ha likartade förutsättningar.

Mer läsning

Annons