Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solen är favoritmotivet för Göran

Om ni ser en man i en trädgård på Frösön med en märklig anordning på ett stativ, ivrigt kikande mot solen eller månen är det antagligen Göran Strand. Hans hobby är att plåta rymden. Just nu är solen hans favorit.

Annons

I det här jobbet träffar man ständigt personer med olika hobbys. Det kan vara samlare, träsnidare eller blomsterodlare. På Frösön finns Göran Strand, systemutvecklare på Bracke systems i Östersund. Hans hobby är en av de mer originella. Som amatörastronom tar han bilder på rymden med sitt enorma teleobjektiv. På senare tid har solen blivit ett favoritmotiv.

Eftersom solen de senaste åren varit mycket inaktiv har det inte funnits så mycket att ta bilder på. Men nu håller den på att vakna till liv igen och solutbrotten, de så kallade protuberanserna, syns tydligt nu. Varje bild jag tar på solen blir olika.

Göran berättar att de utbrott av eldslågor man kan se på hans solbilder är lika höga som fem jordklot på varandra.

– Ett bra exempel på människan och jordens litenhet i den stora rymden, säger Göran.

Han har nyligen köpt ett datastyrt stativ som automatiskt styr kameran mot den planet han vill plåta.

– Nyligen ställde jag in min kamera på Andromedagalaxen, som ligger två miljoner ljusår från jorden. Eftersom kameran automatiskt följer jordens rotation blev bilderna jättebra.

Annars tycker Göran att Frösön inte är världens bästa plats att ta rymdbilder ifrån.

– Här finns störande ljus från Gustavsbergsbacken och även de starka strålkastarna från skidstadion gör att det blir besvärligt. Därför brukar jag åka till Andersön eller till en grusgrop i Kläppe för att få riktigt mörkt omkring mig.

Göran har successivt byggt upp sin utrustning för rymdfoto och han räknar med att han hittills har lagt ut cirka 150000 på sina kameraprylar.

– Men det går att ta bra rymdbilder för betydligt billigare slantar än så. Ett hyfsat kamerahus med ett par objektiv, ett vidvinkel och ett teleobjektiv samt ett stativ, brukar räcka.

– Mina foton är inte klara bara därför att jag tagit själva bilden. Det är bara hälften av jobbet. Det går åt mycket tid med bearbetning i datorn innan jag är nöjd med varje bild.

En tanke Göran har är att bygga ett rymdobservatorium i trädgården hemma på Byvägen.

– Det är mitt nästa projekt och inom något år så har jag nog min idé förverkligad, säger han.