Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solceller vanlig fråga på kvällsöppet

Ska jag satsa på solceller? Hur funkar det om jag ska byta tak på ladan? Och vad gäller för mitt enskilda avlopp? Det var några av frågorna när kommunen öppnade sina dörrar på kvällstid.

Samhällsbyggnadsförvaltningen på Östersunds kommun ordnar varje år ett antal öppet-hus-kvällar som en service till medborgarna. Tanken är att den som vill kan dyka upp och ställa frågor som har att göra med exempelvis energi och byggande.

Under 2014 har Rådhuset därför varit öppet även kvällstid tre tisdagar med avslutning den 8 april. Någon direkt anstormning av besökare har det inte varit men ungefär 25 och 30 personer har tagit tillfället i akt och dykt upp för att få svar på frågor.

Energirådgivare Åke Möhring säger att han bitvis har haft det ganska hektiskt under öppet-hus-kvällarna.

– I dag har jag inte haft så många besökare men förra gången så var det folk här hela tiden.

Den ständigt återkommande frågan är förstås "varför har jag så hög energikostnad"? Och det beror naturligtvis på vem som frågar. Men Åke Möhring kan se vissa tendenser i frågorna eftersom han har varit med några år.

– Det börjar komma allt mer frågor kring solceller där priserna har gått ner rejält när det handlar om investeringen. För tre fyra år sedan var priserna det dubbla.

Monica Tjäder är bygglovsarkitekt och arbetade även hon på den sista öppet-hus-kvällen.

– De frågor som jag har fått har bland annat handlat om strandskyddsdispens och ett tak på en lada.

Hon tror att de tre kvällarna har fyllt en funktion eftersom många människor arbetar dagtid och har svårt att hinna till kommunen för att ställa sina frågor. Dessutom tycker Monica Tjäder att mötena efter kontorstid blir mer uppsluppna.

– Det blir en annan stämning när man träffas så här på kvällstid. Lite lugnare och mer avslappnat. Folk tar sig tid och stannar och pratar lite längre än på dagarna.