Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solarier värmer missbrukare

Det kalla vädret innebär stora problem för flera av Östersunds solarieföretagare. Alkoholister och narkomaner nyttjar lokalerna som värmestugor.

– Man känner sig maktlös, säger Majbritt Ellebrink.

Många solarielokaler i Östersund står öppna stora delar av dygnet för att kunderna ska kunna droppa in fritt. Men tillgängligheten i lokalerna ställer till problem för de som driver verksamheten.

– Vi drabbas med jämna mellanrum, särskilt på hösten när det börjar bli kallt. Då kommer alkisar och andra som behöver värma sig, säger Majbritt Ellebrink.

Hon berättar att den här typen av gäster leder till att hon och andra solarieägare förlorar mycket pengar i uteblivna intäkter.

– De skrämmer bort våra kunder. Sitter de där så vill ingen gå in. Sedan grisar de ner och det är ju ingen som vill besöka ett solarium som luktar alkohol, rök och avföring, säger Majbritt Ellebrink.

Hon berättar att hon ibland ringer polisen för att få hjälp med besökarna. Men de kan sällan göra något.

– De kan komma och hämta någon men det brukar inte bli mer än så eftersom de inte har begått något brott.

Majbritt Ellebrink säger att hon känner sig maklös.

– Vi kan ju inte förbjuda de här människorna att finnas i samhället. De har ju sina bekymmer men samtidigt kan ju inte jag upplåta värmestugor åt de här personerna. Det måste ju vara kommunens roll och kommunen som äger problemet.

Kommunens socialchef Dan Osterling säger att den här problematiken är helt ny för honom. Men någon hjälp kan han inte utlova.

– Jag förstår helt och hållet att hon upplever det här som ett stort problem. Men ansvaret att hålla de här människorna från solarierna det är inte kommunens. Vi har inte befogenheter att avhysa människor på det sättet. Det borde vara polisens ansvar, men det är klart, begår de inget brott så har väl polisen också svårt att ta tag i saken.

Dan Osterling säger att kommunens egen värmestuga öppnar igen nästa vecka och då med utökade öppettider.

– Det vi från kommunens sida kan göra är att få en så positiv och bred verksamhet på Värmestugan som möjligt så att det blir trevligare att komma dit, säger han.

Bildtext på Tony:

Detaljbildstext: