Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökte fotbollens själ och rötter i Ytterhogdal

Torsten Letser har släppt sin bok Fotfolket. En berättelse där han söker fotbollens rötter långt ifrån proffsfotbollen som har

förlorat alla rimliga ekonomiska, politiska och moraliska proportioner.

Annons

Fotfolket är ett försök att hitta fotbollens själ och rötter, bortom tv-bolags strålkastare och uppumpade spelarlöner. Torsten Letser har åkt kors och tvärs i Sverige, med stopp på sju orter från Djursdala i Småland och till Svanstein i Norrbotten. Och vid Sveriges mittpunkt hittade han Ytterhogdals IK som är en av de sju klubbar som finns med i den läsvärda boken.

– Fotboll är världens största sport, det är som en religion och en flykt från vardagen. Men jag är trött på den vansinniga pengakarusell som har gjort fotbollen annorlunda, säger Torsten Letser.

Han är en Stockholmfödd "fotbolls galning", gillar inte fotbollens utveckling och beskriver den bland annat som industriell, själlös och helt i händerna på mediala och kapitalstarka intressen.

I Fotfolket får man följa lagen långt borta från de stora arenorna, dess eldsjälar både på och utanför planen. Avsluta med personporträtt på en av lagets, eller någon nära laget, profiler.

I Ytterhogdal hittade han Gunnel Jansson. Hon tillhör fortfarande klubbens största supportrar och har lagt mer många timmar på Svedjevallen under alla år. "Lill-Gunnell är nu 84 år uppmärksammas med all rätt på fem sidor i boken.

Letsers resa genom landet blir en berättelse om Sverige, hur det var och hur det blivit. Glesbygden har utarmats och i Ytterhogdals fall, och byarna runt om, handlar det om avfolkning då skogshuggarna försvann och ersattes med maskiner. Skogsbygdens människor blev arbetslösa och nya arbeten kom aldrig. I takt med att by efter by minskade i befolkning försvann även många fina idrottsföreningar.

– Det intressanta med Ytterhogdal är att klubben var tidigt ute med att söka spelare från andra länder. Det var enda chansen att få ihop ett lag, säger Torsten Letser.

Fotfolket är en intressant bok, med bra bildmaterial, som även är läsvärd för den som inte är, som författaren, "fotbollsgalning".