Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökes: Berättelser om tänder

Tänder som statussymbol, praktiskt verktyg eller stigma. Det är ingen slump att konstprojektet "Bit ihop och bit ifrån" pågår under valåret.

Det började med att hunden kom hem med en bit av en älgkäke. Efter det började Alva Marlen Ljusberg samla på olika sorters tänder, både från människor och djur. Det nyfunna intresset blev en viktig del av startskottet till "Bit ihop och bit ifrån".

– När jag började studera tänderna närmare var det så uppenbart att en del var starka medan andra var sköra. Jag har tidigare tänkt mycket kring makt och styrka i mitt skapande och därför kändes det här så intressant, säger Alva Marlen, som driver projektet tillsammans med Åsa Domeij.

För många människor är tänder ett laddat, känsligt ämne. Att ha dåliga tänder eller att vara tandlös har på många sätt blivit vår tids klassmarkör. Andra kan tacka sitt bländande, vita leende för sin spikraka karriär. Det finns också många ordspråk och talesätt kopplade till tänder. Att "bita ihop" anses vara positivt, medan ett "tandlöst förslag" signalerar något verkningslöst.

Klart är att våra bissingar bär på många olika berättelser, sorgliga, hemska och roliga. Nu är det dags för historierna att träda fram i ljuset.

– Vi vill redan nu inleda en dialog med publiken och efterlyser därför alla möjliga berättelser om tänder. Historierna kan vara väldigt dramatiska och dråpliga eller bara helt vanliga vardagsberättelser, säger Alva Marlen Ljusberg.

– Genom berättelserna får vi energi, material och underlag till det som sedan ska gestaltas genom målningar, skulpturer, videoinstallationer och annat, fortsätter Åsa Domeij, som själv har tydliga minnesbilder från uppväxten i en liten by i Västerbotten. Där var det en självklarhet att allas tänder ombesörjdes. Samtliga skolelever fick, i samlad trupp, åka buss till tandläkaren i Lycksele.

– Det var ett litet äventyr, med fluorsköljning och allt. Hur ser det ut i dag? Är det lika för alla?

Alva Marlen Ljusberg har upplevt motsatsen.

– Min mamma var knappt 30 år när hon fick alla sina tänder utdragna. Man konstaterade att de skulle bli för dyra att fixa. Jag minns vilka otroliga besvär som följde.

Utvalda berättelser kommer att samlas i en skrift och ingå i utställningen som ska visas på Campus under Konstens vecka, 27 september – 5 oktober. "Bit ihop och bit ifrån" vill interagera med besökarna på flera sätt.

– Utställningen ska också mynna ut i en plattform för diskussioner, föreläsningar och evenemang kring temat, säger Alva Marlen Ljusberg.