Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker rätta känslanpå höjden i alperna

I skidparadiset Seiser Alm letar Emma Wikén känslan från ifjol. Då tog hon alla med storm. Fjärdeplatsen i Davos gav eko i en hel skidvärld.

Genombrottet var fantastiskt. Emma lyfte sig ett par nivåer. Plötsligt åkte hon jämnt med världseliten och i Davos världscuplopp över 10 km fritt var hon bara 17 sekunder bakom vinnande Therese Johaug, men före Charlotte Kalla. VM-silvret i stafett i Val de Fiemme blev grädde på moset.

I vinter har det inte gått lika bra. Infektioner plus krånglande luftrör är faktorer som hämmat hennes tävlande.

Ideliga avbrott är en skidåkares mardröm. Det blir varken hackat eller malet. Nu är ändå harmonin tillbaks och hälsoläget det allra bästa.

– Vistelsen här i alperna på hög höjd gör mig gott. Formen verkar vara i antågande. Jag mår bra. Kroppen svarar på träningen och tävlingssuget infinner sig. Det ska bli kul att åka till Toblach till helgen, säger Emma Wikén när vi når henne för en pratstund.

Hon ser fram emot sitt första OS men först genrepet i Italien på lördag. Tio kilometer klassiskt i Toblach passar bra.

– Jag har ingen aning i vilken form jag befinner mig, men känslan är åtminstone den rätta och jag längtar till tävling.

Att det inte har gått lika radrätt den här säsongen jämfört med 2012-13, gör henne knappast stressad. Emma är ännu i sin karriärs uppbyggnadsfas. Det är först om fyra år hon ska vara riktigt på topp.

– Många av mina konkurrenter tränar betydligt hårdare. Om vi tar Charlotte Kalla och de bästa norskorna ligger de på en nivå cirka 100-150 timmar över min träningsmängd. Jag får ändå inte stressa upp mig utan fortsätta bygga successivt, analyserar hon om den framtida karriären.

Boende mitt i Åsarna var skidor ett enkelt val för Emma, inte minst som pappa Agne Wikén själv var en gångbar tävlingsåkare i klubben långt upp i seniorålder.

Sitt första lopp gjorde hon som 8-åring i Bruksvallarna, men riktig satsning blev det inte förrän i 13–14-årsåldern. Nu är det skidor på heltid. Satsningen är total och hon hoppas kunna fortsätta många år framåt.

Intressen i övrigt är jakt, hundar och vistelse ute i skog och mark.

Under SM i Umeå kom hon tillbaka i tävling efter sjukdomsuppehåll och gjorde en bra stafettsträcka. Det började gå åt rätt håll. Nu tränar hon bland annat tillsammans med rumskompisen Charlotte Kalla i en miljö som knappast någon kan klaga över.

Seiser Alm på 1800 meters höjd är den perfekta uppladdningsorten för skidlag som vill preparera sig på hög höjd.

– Miljön gör mig gott. Jag stortrivs.

De egna målen inför OS går inte precisera. Därtill är formen just nu alltför osäker. Loppet i Toblach på lördag ger förhoppningsvis positiva vibbar.

– Sen får vi se. Konkurrensen i laget är hård. Det är strid på kniven om platserna i alla lopp.

Vilka gör då upp om längdmedaljerna i OS bland världselitens damer?

– Marit Björgen naturligtvis, men Norge har så bred trupp. Sen är Charlotte Kalla verkligen stark och Justyna Kowalczyk i klassiskt, tippar Emma Wikén.