Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker flera förnyelsebara energikällor

Vindkraften ger mersmak. Strömsunds näringslivsbolag åker söderut för att lära sig mera och få idéer till arbetstillfällen, genom förnyelsebara energikällor.

Strömsunds Utvecklingsbolag genomför en studieresa under nästa vecka. Syftet är att studera förnyelsebara energislag och energieffektiviseringar. De lyckade satsningarna på vindkraft och den kompetens som därav byggts upp i kommunen har gett mersmak.

SUAB:s vd Daniel Perfect berättar att resan kommit till stånd genom kontakt med miljöstrateg Thomas Österlund i Västra Götalandsregionen, där man redan satsar strategiskt på den förnyelsebara energin.

– Vi vill bredda våra kunskaper och hitta flera möjligheter som både kan ge miljövinster och skapa flera jobb. Den här satsningen med "Jämtlandsgas" i Hammerdal är ju väldigt intressant, och ju flera vi är som lär oss, desto bättre.

Under resans två dagar ska man besöka Borås Energi & Miljö AB, Sveriges tekniska forskningsinstitut (energi- och miljöteknik), EMC laboratorium (el- och hybridfordon), Västra Götalandsregionen, Innovatum teknikpark, Power Väst (vindkraft), Chalmers (Kunskapscentrum för vindkraftsteknik), Ekocentrum och Göteborgs Energi AB.

Med på resan är Göran Edman (rd), Göran Espmark (c), Lars Andreasson (s), Jan-Olof Olofsson (m), Torbjörn Andersson (vd Jämtlands Värme AB), Ann-Louise Hansson (SUAB) och Daniel Perfect (SUAB).

Göran Edman (rd), som tidigare varit motståndare till resor på skattebetalarnas bekostnad, anser att denna resa är av annan natur:

– Vi är emot utlandsresor som inte ger något synbart resultat. Den här resan kan ge möjligheter till utveckling.