Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sökandet efter en samisk identitet

På söndag visas Liselotte Wajstedts film "Sami nieida jojk" ("Sami daughter joik") på Härjedalens kulturcentrum.

Nya festivalen Mörkertid på Härjedalens kulturcentrum sätter ljus på nutida samisk kultur mellan 21 och 23 november. Som avslutning visas Liselotte Wajstedts roadmovie "Sami nieida jojk", hennes första verk som hon gjorde under studietiden vid Högskolan på Gotland.

– Det var ett skolprojekt som växte och blev till en experimentell dokumentär. Filmen handlar om mitt eget sökande efter samiska rötter i Nedre Soppero, där min mamma är född, säger hon.

Filmaren och konstnären Liselotte Wajstedt växte upp i Kiruna, men flyttade till södra Sverige redan som 17-åring. Miljöombytet ledde till en identitetskris. Hon började fundera över sitt samiska arv, ett arv hon egentligen aldrig fått kontakt med.

– Klimatet i Kiruna var hårt förut, det hände att mamma kallades för lappjävel. Därför valde hon att inte berätta något om mina rötter för mig. En dag frågade jag henne på vilket språk hon tänkte och då svarade hon samiska. Då insåg jag att vi befann oss i olika världar.

Liselotte Wajstedt hittade ett verktyg som kunde hjälpa henne att söka sig in i sameland.

– Kameran blev mitt filter mot världen. Utan den hade jag aldrig kunnat berätta min historia.

"Sami nieida jojk" kan beskrivas som en slags videodagbok där publiken får följa hennes jakt efter en tillhörighet. Liselotte Wajstedt går en språkkurs i samiska, möter sin morbrors renar och får en hemsydd kolt av sin moster.

– Det var som om jag plötsligt förstod allt. Efter filmen hände något i familjen också. Vi tog tillbaka något som egentligen var självklart.

"Sami nieida jojk" har visats på filmfestivaler över hela världen och berört många.

– Jag tror att filmen varit viktig för många, inte bara för dem som känner sig utanför sin kultur utan också för dem som upplever ett utanförskap rent generellt.

Sedan två år är Liselotte Wajstedt tillbaka i Kiruna. I år har hon skapat rabalder med "Jorindas resa", en fiktiv film om sexhandel i Kautokeino. Just nu håller hon på med en uppföljare till filmen "Kiruna rymdvägen", som skildrar Kirunas stadsflytt ur ett barndomsperspektiv.