Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Lekselius

Vår älskade dotter avled, lugnt och stilla, i sitt hem i kretsen av sina närmaste, 26 november.

Sofia föddes i Härnösand som tredje barn efter syskonen Sara och Mathias. 1975 flyttade familjen Pålsson hem till Jämtland och Östersund. Här fick Fia sin grundläggande skolutbildning.

Familjens fritid kom till största delen att upptas av orientering, en sport som tycktes passa för alla åldrar. Fia var tidigt med i skogen och innan hon fyllde nio år sprang hon tävlingar. Skottlands sexdagars såg Fia som segrare 1983. Det år hon fyllde tio vann hon Finska femdagars, efter en historiskt regnig och på andra sätt krävande tävling. Hela livet fortsatte hon att springa.

Fia började studera vid Sandvikens orienteringsgymnasium och avlade examen 1993 efter ett sista år vid Palmcrantzskolan i Östersund. Hon stannade ett par år i Jämtland och arbetade bland annat med postutbärning och som guide i sommarkyrkor och läste under samma tid kurser på Mitthögskolan.

Efter ett mellanår, med bland annat arbete i London, inledde Fia studier vid Umeå universitet. Samtidigt med sin egen förkovran undervisade hon i engelska på kvällarna. Sedan valde hon sin framtida yrkesbana och utbildade sig till sjukgymnast vid Karolinska Institutet i huvudstaden, där hon avlade examen år 2000.

Efter något år träffade hon sin blivande man Ola. De gifte sig i Stockholms stadshus och bröllopsmiddagen serverades i deras första lägenhet i Sundbyberg. En enkel men minnesvärd och ytterst trevlig tillställning.

Familjen begåvades snart med två fina flickor, Mira-Märta och Siri Li, båda födda i Sundbyberg. Fia och Ola startade också sitt gemensamma företag Elevera Sjukgymnaster där. År 2010 återvänder den lilla familjen till Östersund, till stor glädje för oss föräldrar.

Sofia levde alltid väl upp till sitt namns grekiska betydelse Den visa. Hon var driftig och energisk med många kreativa idéer i stort och i smått. Hennes varma hjärta omslöt oss alla, släkt och många vänner, ända till slutet då hon fick ge vika för den övermäktiga sjukdomen.

Saknaden är stor och sorgens mörka band förlamande men vi känner stor tacksamhet över alla stunder av glädje, tillgivenhet och gemenskap vi delat. Närheten till hennes familj får hjälpa oss, att minna om vår Sofia som ett föredöme, och bevara hoppet om en framtid med ljusa förtecken.

Mamma och pappa