Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södra Sri Lanka - surf, sol och kokosnötter

Fred råder återigen i det krigshärjade Sri Lanka och allt fler börjar hitta till Indiska Oceanens nya smultronställe. Öns sydkust är som en blandning mellan Indien och Thailand med gröna berg, ensamma stränder och pittoreska byar.

Annons

– Jag är er skyddsängel, gudfader, livvakt, coach, er mamma och er pappa. Och er bästa vän.

João Durão gör sitt bästa för att skapa en trygghet i vattnet hos de ovana surfarna. Han är från Portugal och lever, äter och andas surf i allt han gör. Trots sina blotta 23 år så är han något av en surfguru. Vi är i den lilla byn Ahangama tre timmars bilfärd från Colombo på Sri Lankas sydkust. Här driver surfreseföretaget Lapoint ett läger för både nybörjare och mer erfarna surfdudes. Stränderna är öde och långa och det finns mängder av platser där man slipper trängas i vattnet.

Den nybyggda motorvägen från huvudstaden Colombo har öppnat för mer turism i de små byarna längs sydkusten. De ligger som ett pärlband med några kilometers luckor. Mirissa i sydväst har flest år på nacken som turistort, bortsett från de mer exploaterade byarna Hikkaduwa och Unawatuna. Här finns solbäddar på stranden, bra surf och strandrestauranger. Varje kväll lägger man ut färskfångad fisk på isbäddar där turisterna får gå runt och välja dagens middag. En intressant detalj: många har sett de fina bilderna på traditionella lankesiska fiskare som sitter på sina pålar ute i vattnet och fiskar. De går fortfarande att hitta men de allra flesta man stöter på sitter där bara för att ta betalt av turister för att bli fotograferade.

Lite längre mot nordväst ligger Weligama där det lokala livet frodas. Inne i byn hittar man det mesta och det är en upplevelse att bara vandra runt bland alla småbutiker. På eftermiddagarna flyttas det lokala livet till stranden, där fiskarna står och lagar fisknät bredvid ett helt gäng med cricketmatcher. Matcherna går i åldersordning där de äldsta får mest utrymme och ju yngre man är desto mindre blir cricketplanen.

Tuktuk är sättet att ta sig fram på. Billigt, smidigt och samtidigt en kulturell upplevelse. Och har man med surfbräda så är det bara att slänga upp den på taket. En tio minuter lång tuktuk-resa västerut ligger Midigama som är en by helt uppbyggd kring surfen. Det första intrycket är inte superimponerande men ju mer man hänger i byn desto mer älskar man den. Surfare från hela världen har öppnat restauranger och kaféer och här får man både den bästa juicen, kaffet och surfen.

Den sista byn i pärlbandet är Ahangama. Här finns en underbar strand och fint boende några meter från havet.

Jag paddlar ut. Om jag fortsätter så är Antarktis nästa anhalt. Det gör jag inte, utan nöjer mig med att stanna med surfbrädan på revet precis utanför hotellet. Det är några stenar till höger och dessutom ett rev under mig så det gäller att veta vart man ska surfa. Jag är i princip ensam förutom en sprallig fransk kvinna som är en betydligt bättre surfare än vad jag är. Ryktet om Sri Lankas sydkust har börjat locka hit surfare från hela världen. Kusten ligger helt exponerad mot Indiska Oceanens stormar vilket genererar bra surfvågor.

Vågorna rullar in över revet och känslan av att fånga dem är obeskrivlig. Fullkomligt ren glädje. Upplevelsen höjs dessutom av att det dyker upp sköldpaddor runt surfbrädan för att andas. Jag ser ett tiotal under den första dagen.

Det som gör störst intryck är nog ändå de människor vi stöter på. Den villkorslösa vänligheten. Kanske är de mer närvarande för att de inte ständigt går runt och kikar ned i en smartphone. Varje möte känns genuint. Sällan försöker folk luras eller ta för mycket betalt. Kanske beror det på en stark buddhistisk tradition eller så har de inte ledsnat på öldrickande turister än. Den personliga sfären är betydligt mindre, folk är närmare varandra rent fysiskt. För en svensk med mycket integritet är det en utmaning. Men efter ett tag börjar jag anamma det. Mobilen lämnas på hotellrummet och otåligheten rinner av mig.