Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södra skolan låser dörrar efter dödshot

Södra skolan i Sveg har låst dörrarna efter att en person gått bärsärkagång och uttalat dödshot mot en elev på skolan.

– Eleverna var skärrade, säger gymnasiechefen Linus Silow.

Händelsen inträffade under måndagen då mannen, som inte går på skolan, först blivit avvisad från skolan av Linus Silow och därefter återvänt för att slå sönder armatur och möbler i ett uppehållsrum på skolan. I samband med den händelsen hade mannen gått genom skolans korridorer med en kniv i sin hand.

– Det var flera av mitt barns kompisar som såg killen komma med en kniv och säga att han skulle knivhugga en elev på skolan, berättar en förälder som fick reda på händelsen när eleven kom hem från skolan på kvällen.

Först på tisdagsmorgonen fick lärare och övrig personal på skolan reda på vad som hänt under måndagen.

Skolchefen Linus Silow var den förste som fick informationen och han kan bekräfta uppgifterna.

– Eleverna hade sett honom bära på en kniv och uttala ett hot mot en annan elev, säger Linus Silow som under tisdagen införde vissa säkerhetsåtgärder för att öka säkerheten på skolan.

Bland annat finns det bara en dörr öppen till skolan medan övriga dörrar hålls stängda så att inte obehöriga ska ta sig in.

Även tidigare har man haft problem med mannen som för några månader sedan satte eld på en papperskorg med hjälp av bensin och tändstickor.

– Efter den händelsen har vi försvårat för honom att komma in. Och vi avvisar honom direkt endera jag eller skolvärden om han finns på skolan, berättar Linus Silow.

Några ytterligare säkerhetsåtgärder med vakter är för tillfället inte aktuella trots många allvarliga händelser i exempelvis vårt östra grannland, Finland, på flera olika skolor.

– Än så länge känns det som att vi har det under kontroll. Men vi får inte vara naiva allt kan ju hända, säger Linus Silow som har en ständig kontakt med polisen i Sveg om läget förändras.

– Vi får se över hotbilden framöver och se vilka åtgärder som vi kanske måste ta till, fortsätter Linus Silow som försöker hålla en ständig dialog med de som rör sig i skolans lokaler så att alla är informerade om vad som händer.

– Men jag förstår att personal och elever känner oro.