Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Söderut är det för mycket folk"

Praktiska utbildningar är något som eleverna på Cederbergskolan värderar högt när det gäller funderingar på framtiden. Och två elever som LT träffa vill helst bo nära Föllinge eller i byn även efter grundskoletiden.

Adrian Johansson och Johanna Persson Stafrén går båda i nionde klass på Cederbergskolan, om ett halvår slutar de grundskolan.

– Jag ska söka till Torsta och utbilda mig till skogsmaskinsförare, säger Adrian Johansson.

Att starta företag är inte något Adrian tänkt göra direkt.

– Det är inget jag tänkte göra från början men det finns med i planerna. Under gymnasietiden flyttar jag till Östersund. Men jag kommer inte flytta från Föllinge om det inte är under mordhot. Kanske till Alaska i så fall och köra skoter men söderut är det för mycket folk, säger han.

– Jag tycker om att baka så därför ska jag söka till konditor. Jag kommer flytta till Östersund under gymnasiet men jag kommer inte flytta längre, säger Johanna Persson Stafrén.

Björn Granqvist är yrkesvägledare på Ås skola och Cederbergsskolan i Föllinge.

– Det jag kan se när det gäller Cederbergskolan är att eleverna värderar att få ett jobb, göra rätt för sig och tjäna pengar, säger Björn Granqvist, yrkesvägledare.

– Det kan vara skogsmaskinsförare, lastbilsförare, fordonsmekaniker och undersköterska i viss mån. Olika hantverksyrken värderar eleverna högt, säger Björn Granqvist.

Högskoleförberedande är något som inte blir lika prioriterat.

– Det är i högre grad tjejer som väljer gymnasieutbildningar som är högskoleförberedande, säger Björn Granqvist.

En del elever är hemkära och trogna Jämtland som län medan en del vill ut och se världen.

– De elever som vill bort och se något annat är oftast tjejer. Många av de som drar sig från Föllinge har ofta Östersund som en första anhalt innan de drar vidare, säger Björn Granqvist.

Björn har jobbat på Cederbergskolan i fyra år.

– Under de åren har det varit ett par elever som inte trivts i Föllinge. De ville flytta till Östersund eller någon större stad som Stockholm. De flesta flyttar från Föllinge till studieorten under gymnasiet, säger han.

Det finns ett företagstänk hos några av eleverna.

– Jag tror att intresset av att driva eget företag är ganska stort både i Ås och i Föllinge. Alla gånger finns det ingen värklighetsförankrad bild vad eget företag innebär. I Föllinge ser eleverna ansvaret lite bättre eftersom många i deras omgivning driver egna företag, säger Björn Granqvist.