Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje–Jämtland i detalj

Sporten synar lagen som gör upp i kvartsfinalserien.

• Guards: Jämtland har provat tre olika amerikanska pointguards. Ingen finns kvar till slutspelet av olika anledningar, så nu hamnar stort ansvar på Adama Darboe och Stefan Hellgren att bemanna positionerna ett och två. Hjälp kommer från bänken via Serabilo Boucari och Samuel Mukooza.

Hellgren har snittat 19 minuter per match under säsongen men kommer att förväntas spela betydligt mer i slutspelet. Han är känd för sitt intensiva försvarsspel men med Jämtlands tunna bänk behöver han vårda sitt spel och spara på sina fouls. Av dessa fyra är Darboe den ende som är ett pålitligt offensivt hot, med 14,9 poäng per match och 40 procent på treorna (Hellgren 3,2 ppm, Boucari 1,7 ppm, Mukooza 1,9 ppm).

Södertälje har en annan offensiv bredd från sina guards. John Roberson snittar 18 poäng och 44 procent på treorna och är lagets spelfördelare. Tobias Borg och Martin Pahlmblad hjälper gärna till med offensiven – den sistnämnde skjuter hela 50 procent på treorna. Dino Butorac har mattats något under säsongens andra halva, men är också fullt kapabel att avgöra matcher. Mike Joseph finns att tillgå som försvarare.

Sammanfattningsvis en spännande bredd där man även spelar med tre guards på banan emellanåt (Pahlmblad som trea).

• Forwards: Jämtland behöver utnyttja sitt övertag på position fem. Brandon Peterson snittar 19 poäng (trea i ligan) och 11 returer (bäst i ligan) per match. Lika viktigt är att hans parhäst Egal Saleman, som snittar lite drygt hälften av Petersons siffror, är på topp. Duon kommer att få spela väldigt tuffa minuter under korgarna, med assistans från Omar Zaghdane. Andreas Karlsson bemannar position tre och har inte fått spelet att stämma efter sin ryggskada. Skulle behöva hitta slutspelsformen, annars kan Jämtland få spela många minuter med en mindre guard som trea.

Mångsidige Toni Bizaca är Södertäljes främsta kort bland de större spelarna. Kan göra poäng nära korgen lika väl som genom distansskyttet men är ingen stor returtagare; påminner om Drazen Klaric men något mindre i storleken. Mantas Griskenas och Jesper Andersson är grovjobbare där den förste har en större roll. Centern Assane Sene är ingen stor poängspelare, utan kommer mest att försöka försvara mot Peterson. Har kunnat hamna i foulproblem mot Peterson i tidigare matcher.

• Statistik: Södertälje har vunnit alla fyra seriemöten i stor stil. 85–61, 87–70, 92–71 och 89–73. Gemensamt är att Brandon Peterson haft över 20 poäng framåt i varje match, men att Jämtlands offensiv i övrigt blivit kvävd.

Jämtland snittar 38,7 returer per match under grundserien, Södertälje 34,3. Däremot är skillnaden stor i poängsnitt, 86,8 för Södertälje mot 78,9 för Jämtland, som dessutom har varit klart under sitt poängsnitt i varje Södertälje-möte.