Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten går på knäna

Tidigare i år fick socialförvaltningen i Karlskrona ett larm om en åttaårig flicka, Yara, som troddes fara illa. Larmet var av sådan karaktär att socialtjänsten vanligtvis hade uppmärksammat det direkt. Men det blev liggande i den stora högen av ärenden och den överbelastade socialförvaltningen hade inte tid att ta tag i alla ärenden. Yara hittades senare avliden i sitt hem och hennes anhöriga sitter anhållna för mord.

När socialtjänsten saknar resurser är det de allra mest utsatta som betalar det största priset. Barn som far illa, familjer som behöver hjälp, för dem behövs en fungerande socialtjänst. Och att resurser saknas är tyvärr inte ovanligt i kommuner runt om i landet. Det är inte bara i Karlskrona som ärenden staplas på hög när personalen inte hinner med alla.

Ett av socialtjänstens största dilemman är att socialen verkar ha förvandlats till en sista utväg för sjuka och arbetslösa som inte får hjälp på andra håll i Alliansens Sverige. Av dem som söker socialbidrag är det bara en av sju som har sociala problem. Resten, runt 200 000 människor, söker socialbidrag för att de på grund av de hårda reglerna i socialförsäkringssystemen inte kan säkra någon inkomst på annat håll. Nedmonteringar i sjukförsäkringen och a-kassan belastar socialtjänsten.

200 000 människor, som borde täckas upp av socialförsäkringar, belastar i stället socialtjänsten utan anledning. Socialsekreterare, som en gång i tiden antagligen sökte sig till sitt yrka för att hjälpa dem som har det svårast, måste jobba så mycket att de inte hinner göra sitt jobb. Som i så många andra kvinnodominerade yrken arbetar socialsekreterarna under stress och är underbetalda. Nu söker sig många socialsekreterare till andra yrken. De känner att det inte går göra ett bra jobb under den pressen. Socialtjänsten får nu förlita sig på bemanningsföretag för att täcka upp personalbristen och kontinuiteten blir lidande.

Sveriges kommuner och landsting utreder just nu krisen inom socialtjänsten. Socionomernas fackförbund SSR har gjort uttalanden om den ohållbara situationen. Regeringen däremot gör inte så mycket alls. Det går bara hoppas att socialtjänsten orkar hålla sig på fötterna ett tag till.