Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialminister Göran Hägglund; ”Det finns inga planer på att lägga ner Folkhälsoinstitutet”

Socialminister Göran Hägglund (KD) vill förstärka kopplingen mellan folkhälsofrågor och landstingens verksamhet.

– Frågorna måste på ett starkare sätt in i det ordinarie arbetet i landstingsvärlden, inte minst i primärvården, säger han.

Annons

Igår var det första gången som socialminister Göran Hägglund besökte Folkhälsoinstitutet i Östersund efter att ha fått denna myndighet som beredningsområde.

Meningen var att han skulle få motta den folkhälsopolitiska rapporten, men den var inte riktigt klar än. Men några spännande saker hade han ändå fått veta.

– Här kommer att finnas många spännande saker som vi som politiker har att hantera. Inte minst i ljuset av en demografisk utveckling där vi vet att vi glädjande nog lever allt längre och är friskare. Men vi kan även se stora skillnader inte minst när det gäller barn- och ungdomar som har problem med övervikt och psykiskt ohälsa för att nämna några stora utmaningar som naturligtvis även tillhör vuxenvärlden och vårt sett att leva.

• Hur ser då framtiden ut för Folkhälsoinstitutet?

– Det finns inga planer på att lägga ner den här verksamheten. Men vi tänker göra en bredare översyn av myndighetsstrukturen på vårt område, det är ett långsiktigt arbete.

• Det är en ojämlik vård i vårt land beroende på var man bor. Vi får säkert inte samma vårt i Jämtland som delar av Mälardalens befolkning får. Ska det vara så?

– Nej, självklart inte, vi har en lagstiftning som talar om att vi ska ge vård på lika villkor i Sverige. Vi blir dessutom allt bättre på att mäta och jämföra olika verksamheter och resultat. I takt med detta kommer skillnaderna i dagen. jag tror inte att vi någonsin har haft en jämlik sjukvård i Sverige. Men strävan måste alltid vara att komma dit.

• Minskade skatteintäkter gör att vi inte har råd att ge medborgarna samma vård som i rikare landsting. Nu ropas efter hjälp från staten?

– Det är ett av skälen till att vi har skatteutjämningssystemet. Just nu pågår en utredning kring detta igen, det är en ”perenn verksamhet” inom politiken, skojar han

• Vårdvalets kriterier i vårt landsting gör att inte så många kan ansöka om att öppna hälsocentral. Kommer det att ske förändringar?

– Vi kan se att det under kort tid har skapats 200 nya vårdcentraler, det är en ökning med 20 procent.

– En del landsting kunde begränsa sin entusiasm, dit hör Jämtland. Vi ska följa effekterna och se om det blivit som vi var ute efter. Men det är för tidigt att säga om vi ska ingripa.

– Vi får väldigt många signaler från norra delarna av landet, där läkare säger att kraven att driva verksamhet är sådana att det omöjliggör en etablering.