Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraternas strategi för skolan

Den utredning som redan gjorts, "Skola 2013", underkändes med motivering att den saknade alla uppgifter om förskolan.

Annons

När nu en ny utredning gjorts så redovisar också Socialdemokraterna sin strategi för skolan och förskolan.

– Utredningen visar att anpassningar och förändringar av skolorganisationen med utgångspunkt från minskat elevantal kommer att behövas de närmaste åren, säger Arbetarekommunens ordförande Susanne Hansson. Den visar också på brister i form av elevers möjlighet att kunna göra olika val, tillgång till ämnesbehöriga lärare och lämpliga lokaler för undervisning. Flera av skolbyggnaderna är dessutom i behov av underhåll.

Redan nu så föreslår man att rektorsområdena för Backe och Hoting slås ihop. Man vill dock behålla båda högstadieskolorna och utvärdera hur samordningen fungerat om ett par år, och då ta ställning till om skolorna ska slås ihop. Man vill behålla Kyrktåsjö skola och även förskolan i Norråker.

Susanne Hansson säger att man vill satsa på nytänkande och ny teknik, se över rektorsområdena och anpassa skoldagen rättvisare:

– Många elever har väldigt långa arbetsdagar när man räknar in restiden.

Man anser också att eleverna och förskolebarn behöver nya datorer och tänker satsa på en investering i detta:

– Det är förfärligt eftersatt på den fronten, och tyvärr skillnader mellan olika kommundelar också, säger Lena Johansson (S), vice ordförande i Barn-, Kultur- och Utbildningsnämnden. Vi vill satsa 1,5 miljoner på att byta ut datorerna redan i höst.