Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna sågar Åslings nya jobblöfte

Centerpartiet vill sälja ut delar av statliga Vattenfall.

Per Åsling, riksdagsledamot, menar att det skulle bidra till att skapa 10 000 nya företag i Jämtlands län.

– Inte en chans! Det här är en extremt dålig idé och ett led i att Centern vill sälja ut hela Vattenfall, säger Marie Nordén (S) till LT.

Centern vill sälja ut delar av Vattenfall och ge tio miljarder i aktiekapital till ett nytt bolag – Framtidsenergi AB. Bolaget ska ha en uppgift; att tillsammans med privata aktörer investera i nya gröna jobb, bland annat i Norrlands inland och i Jämtland.

Färska siffror från Bolagsverket visar att det just nu finns 14 804 företag registrerade i Jämtlands län. Sedan sluträkningen 2009 har 77 nya företag tillkommit.

Men Per Åslings målsättning på 10 000 nya jobb i länet år 2020 har bara förstärkts genom det nya förslaget.

– Det bidrar påtagligt till målsättningen, säger han.

Marie Nordén (S) kommenterar:

– Jag skulle gärna vilja veta mer exakt hur Per Åsling hade tänkt få till dom jobben. Jag tror inte alls på en lösning i att sälja ut delar av Vattenfall. Det är ett av våra viktigaste statliga äganden.

Per Åsling presenterade i går hur de nya jobben skulle komma att landa i Jämtlands län. Genom:

• Inrättandet av en ny statlig fond för riskvilligt kapital, med syfte att bidra till utveckling och omställning av ekonomin i Norrlands inland.

• Ett regionalt investeringsbolag bildas i Jämtlands län för den praktiska hanteringen av fondens medel, med representation från det lokala och regionala näringslivet, kommuner och länsorgan. Näringslivet bjuds in att investera i det regionala bolaget. Målet är att bolaget ska få 1,5 miljarder kronor.

• Varför går det inte att ge Vattenfall i uppdrag att utföra dessa satsningar?

– Det skulle inte frigöras lika mycket kapital om man tar ut en del av vinsten, istället för att sälja av en del av bolaget, menar Åsling.

Marie Nordén (S) tror inte på att sälja ut delar av Vattenfall, för att skapa mer jobb:

– Vi tappar kontrollen. Det går att plocka ut en vinst som ägare istället. Att blanda in privata aktörer i Vattenfall är helt fel väg att gå, säger Nordén och fortsätter:

– Men det här är inte förvånande. Centerpartiet vill inte att staten ska äga bolag, det har dom visat tydligt. Jag menar att det här är ett led i att dom vill sälja ut hela Vattenfall, säger hon.

Per Åsling förnekar en sådan intention:

– Det är viktigt att poängtera att vattenkraften ska behållas och fortsatt vara ett helstatligt ägande, säger han.

Utspelet från Centerpartiet och som först framfördes av partiledaren Maud Olofsson, har väckt stor debatt på rikspolitisk nivå.

Thomas Östros, ekonomisk talesman för Socialdemokraterna, uttryckte sin ilska till Tidningarnas Telegranbyrå, TT:

– Vattenfall är kronjuvelen i det statliga ägandet. En utförsäljning kommer att leda till högre elpriser och att vinsterna hamnar i de utländska koncernernas bolag istället för i Sverige. Det är ett riktigt dåligt förslag och det kommer det att bli strid om, säger han.

Förslagsförfattaren själv, tillbakavisar kritiken:

– Vi tror att privat företagsamhet är duktigare på att driva bolag än staten, säger Maud Olofsson till TT.