Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna har redan använt pengarna de ska satsa på järnvägen

Eva Hellstrand (C), regionrådskandidat, svarar på Svante Säwéns ledare "Ett förslag som gör järnvägen bättre":

– För andra eller tredje gången den här valrörelsen ska den höjda kilometerskatten användas till (S)atsningar för att betala valfläsk-kalasen, kommenterar Eva Hellstrand, (C) regionrådskandidat.

– Tråkigt att landsbygden med tunga transporter och långa avstånd är de som skall betala till de tätbefolkade delarna och med detta är satsningar på grusvägar och vägunderhåll bortblåst i S-budget, kommenterar Eva Hellstrand (C) regionrådskandidat.

Här är bakgrunden:

Från DN: Satsningen ska finansieras med hjälp av den vägslitageavgift som Socialdemokraterna vill införa. Avgiften beräknas ta in 4 miljarder kronor om året och delar av den vill partiet använda till järnvägsunderhåll.

Men pengarna skulle i torsdags användas till helt andra saker. På Elmia i Jönköping sa Monika Green (S) att pengarna från kilometerskatten bara ska gå till vägunderhåll. Anders Ygeman (S), trafikutskottets ordförande har under lång tid vacklat mellan ståndpunkter. Men idag så gör Löfven det tydligt att samtliga 4 miljarder skall gå till järnvägen.

– Till slut blev det hela en ny dubbelstöt mot landsbygden. Höjd kilometerskatt och inget vägunderhåll, säger Eva Hellstrand.

Svante Säwen svarar Eva Hellstrand:

I den artikel Eva Hellstrand hänvisar till framgår tydligt att "delar av" vägslitageavgiften ska gå till järnvägen. Jag har heller inte påstått att allt ska gå till järnvägen. Sossarna har ju mer till satsningar eftersom man inte gör ineffektiva satsningar på sänkt restaurangmoms och liknande. Så vad är problemet? Centern borde i stället fundera över hur järnvägens effektivitet minskat i avregleringarnas spår.

Läs Svante Säwens ledare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel