Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna har problem i storstaden

Till det positiva måste sägas att valdeltagandet trots allt kom att gå över 50-procentsstrecket. Det är upp med över 13 procent sen 2004.

Om det beror på att fler av oss börjar acceptera EU-medlemskapet, eller på att något annat, som att hindra SD från för stora framgångar vill jag låta vara osagt.

FI bör väl också ha bidragit till att höja valdeltagandet en del.

Mindre lyckat var ur socialdemokratisk synvinkel att partiet tappade ett mandat när de allra sista rösterna räknades. TT anger att det handlade om 453 röster till Miljöpartiets förmån.

Ser man till röstetalen, 15,4 procent till sist för MP, så är det förstås konstigt om det skulle ge tre mandat när 24,2 procent skulle ge sex för Socialdemokraterna.

Å andra sidan är fyra på 15 procent mycket jämfört med fem för 24. Men så är det. Varje röst räknas, vilket blir rätt åskådligt en sån här gång.

Jag följde räkningen på nätet i går natt, och kan ju konstatera att Socialdemokraterna fortsatt har mycket svårt att övertyga väljarna i storstäderna, och då framförallt i Stockholm. Det var det som avgjorde att MP fick det sista mandatet.

Jag misstänker att det kommer att se lite annorlunda ut i höst. Då kommer fajten att stå mellan två huvudkandidater och då tror jag att Socialdemokraterna kan göra bättre ifrån sig även i storstaden.

Det är lite sorgligt att så få inser att det faktiskt har betydelse vilken partigrupp de kandidater vi skickar till Bryssel tillhör. Där har storleken betydelse. Men där får nog partierna, inte minst sossarna skylla sig själva. För det har inte varit mycket tal om partigrupper och om att parlamentets största partigrupp ska utse ordförande i EU-kommissionen.

Lokalt gläds jag ändå åt att Jens Nilsson från Östersund får behålla sin EU-parlamentsplats. Han gläds i sin tur åt att det gick bra för sossarna i norra Sverige, och att han själv fick nära 20 000 kryss, varav 10 000 i Jämtland och 5 000 i Västernorrland. Svante Säwén