Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialchef svarar på pappans kritik

Tommy Lekedal, chef för socialförvaltningen i Östersund och utredaren Petra Rinman vid Socialstyrelsen ger sina synpunkter på pappans berättelse.

Annons

Syskonen har varit på 75 olika familjehem på 12 år.

– Jag kan inte kommentera antalet familjehem eftersom det är tre olika kommuner som är inblandade. Det jag kan säga är att det är förödande med många omplaceringar. Då kan det bli som pappan säger; att man går miste om den skolgång man har rätt till, liksom de sjukvårdsinsatser och övrig vård och omsorg som man behöver, säger Tommy Lekedal.

Kan du förstå hans kritik?

– Ja, vi förstår hans kritik om omständigheterna varit så. Den kontroll vi har idag innebär besök i familjehemmen minst fyra gånger per år men många gånger oftare.

När det gäller den ekonomiska kritiken från pappa av privata familjehem säger Tommy Lekedal:

– Socialnämnden följer SKL:s riktlinjer för ersättning till våra egna familjehem, vilket innebär en ersättning mellan 12000 till 20000 kr per månad. Sen finns det konsulentstödd familjehemsvård som bedrivs som privata företag, där kostnaden kan uppgå till 90 000 kronor i månaden.

Vad är dina övriga reflektioner?

– Jag kommer att fortsätta ha kontakt med pappan. Det finns flera saker i hans berättelse som vi kan lära av.

Petra Rinman, utredare på Socialstyrelsen har också tagit del av pappans berättelse.

– Det väcker starka känslor att höra om erfarenheter där personer farit illa i kontakten med socialtjänsten. Socialstyrelsen arbetar på många olika sätt för att bidra till bättre social barnavård. Vi har redan gjort mycket, men vi försöker hela tiden bidra till utvecklingen genom att ge kommunerna stöd till att göra ett ännu bättre arbete.  

75 olika familjehem på 12 år, hur vanligt är det att barn skickas runt på det här sättet?

– Det är en mycket hög siffra. Socialstyrelsen ser instabilitet som ett problem för barn och unga som placeras i familjehem och hem för vård eller boende, HVB.

Barnen som nu är 23 och 24 har ett utvecklat ett drogmissbruk.

– Socialstyrelsen har konstaterat att barn som växer upp i samhällsvård har sämre fysisk och psykisk hälsa än genomsnittet. Som grupp har dessa barn mycket höga risker för en ogynnsam utveckling över tid, när det gäller självmord, missbruk, kriminalitet, bidragsberoende och tonårsföräldraskap.

Det är skolplikt i Sverige men båda barnen saknar grundskolebetyg.

– Det är mycket illa att dessa barn inte fått grundskolebetyg. Vi vet sedan tidigare att den enskilt viktigaste faktorn för hur det går för dessa barn senare i livet är hur de lyckas i skolan.

Pappan vill få upprättelse genom att driva en rättsprocess mot ansvariga tjänstemän inom socialtjänsten och politiker

– Det är lätt att förstå att han utifrån sin och barnens situation är kritisk. Om kommunen omhändertar ett barn har kommunen ansvar för att barnet får det bra i det hem där han eller hon placeras. Socialnämnden har ansvaret för att utreda familjehemmet och därefter följa barnet under placeringen.