Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialbidrag av fel skäl

Socialbidrag ska vara en sista utväg. En tillfällig lösning för den som inte kan försörja sig på annat sätt. Så var det tänkt. Men så fungerar det inte. Sex av sju får försörjningsstöd av fel orsaker. Det kan bero på:

Att deras a-kassa är för låg.

Att lönen inte går att leva på.

Att de är sjuka men inte får sjukpenning.

Att de har barn men ingen barnomsorg.

Att föräldrapenningen är för låg.

Sex av sju mottagare av försörjningsstöd skulle inte behöva gå till socialkontoret om samhällets övriga skyddsnät fungerade. Nästan alla har hamnat fel.

Det är Akademikerförbundet SSR som har studerat försörjningsstödet och kommit fram till att det har förvandlats till en alternativ a-kassa och en reservsjukpenning. Nästan hälften av alla svenskar som hade försörjningsstöd förra året hade det enbart på grund av att de var arbetslösa. 35 000 hade läkarintyg på att de var sjuka, men var antingen utförsäkrade eller hade för låg sjukpenning av andra skäl.

Vad betyder de här siffrorna? De betyder att vår generella välfärd inte är generell längre. Tanken att alla ska ha en rimlig inkomst vid arbetslöshet och sjukdom har havererat. Ersättningen från a-kassan, föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen har urholkats till en nivå som inte längre är möjlig att leva på. Resultatet har blivit en gigantisk social felmatchning.

Rent praktiskt beror det på att försörjningsstödet har räknats upp för att täcka ökade levnadskostnader. A-kassan har inte rörts på tolv år. Sjukförsäkringen har också släpat efter i relation till löneutvecklingen.

Parallellt ser vi allt fler som ofrivilligt jobbar deltid. Framför allt kvinnor i vården.

Regeringen har alltså medvetet strypt trygghetssystemen i tron att det ska tvinga ut folk i arbete. Det har fungerat sådär, kan man säga. Rentav dåligt. Att hälften av alla socialbidragstagare enbart är arbetslösa är självklart ett kolossalt underbetyg till regeringens socialpolitik.

Hur reagerar de då på det? Jo, genom att toppstyra myndigheterna. Nyligen tillsattes en utredning som ska "analysera hur socialtjänsten följer upp och kontrollerar att den som söker ekonomiskt bistånd uppfyller kraven att stå till arbetsmarknadens förfogande".

Regeringen vill alltså sätta press på socialsekreterarna så att de sätter press på socialbidragstagarna.

För säkerhets skull tillsätts också en utredning om Arbetsförmedlingen. Den ska "analysera hur styrningen kan utvecklas för att säkerställa genomslaget av regeringens politik". 

Man kan ana regeringens frustration bakom utredningsuppdragen. Det kan ju inte vara reformerna det är fel på. Det måste vara myndigheterna. "Vi måste styra dem hårdare."

Men allvarligt talat, spelar det någon roll från vilket trygghetssystem man får sin försörjning? Jo, det spelar roll. Tvärtemot vad regeringen ofta vill påskina är det stor skillnad mellan att få pengar från en försäkring man betalat en avgift för och att beviljas ett behovsprövat bidrag. Fråga den som tvingas vända in och ut på sitt liv på socialkontoret för ett månadsstöd på 3 880 kronor.

Fredrik Reinfeldt brukar ofta prata om skillnaden mellan arbetslinjen och bidragslinjen. Men det är hans regering som har gjort hundratusentals svenskar beroende av socialbidrag - av fel skäl.