Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Social friskvård ska förbättra den psykosociala arbetsmiljön på företag i hela landet

Social friskvård är en ny trend som snart startar verksamheter i hela landet.

Det är ett nytt företag som anser att den psykosociala arbetsmiljön har kommit i skymundan och vill göra något åt det.

Annons

– Företagen får verktygen för att jobba med känslornas intelligens, att koppla ihop hjärta och hjärna, säger Christer Nordin från Östersund som tillsammans med Maria Kvärnsten är två av 800 sökande som fått jobbet.

I inledningsskedet har tio personer anställts i sociala företaget, On right track AB. Inom kort blir de tio till.

Företaget har sitt huvudkontor i Helsingborg. De är experter på kommunikation och socialt arbete.

Christer Nordin nyper sig i armen. Han har verkligen fått sitt drömjobb och Maria Kvärnsten håller med.

– Vi hittade en platsannons på Arbetsförmedlingens hemsida och blev uttagna. Nu har vi varit i Malmö och fått en veckas introduktion, säger Maria Kvärnsten som ska jobba i Östersund och Sundsvall.

Christer Nordin har fått området Gävle till Umeå.

– Mycket handlar om att bryta mönster, att försöka plocka bort de dåliga vanor som finns på arbetsplatsen, säger han. Det kan handla om konfliktlösningar, dåliga matvanor, varför någon alltid kommer för sent och så vidare. Men det kan även vara alkohol- och drogproblem. Vi kan även erbjuda öppenvårdsprogram och återfallsprevention.– Ofta tar företagen tag i problem när de har uppstått, säger Maria Kvärnsten, vi vill helst vara med och arbeta förebyggande med bland annat ledarskapsutveckling. Det handlar om ett socialt förändringsarbete.

I första hand startar de med föreläsningar, work shop och även studiecirklar.