Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snowden har gjort en viktig insats

Det ska bli riktigt spännande att se hur tillträdande regering ska ta tag i den heta potatis som hamnar i dess knä, när årets alternativa Nobelpris ska delas ut.

Right Livelihood Award som priset egentligen heter, har delats ut sen 1980. Numera sker det vid en ceremoni i Sveriges Riksdag. Priset tillkännages på Utrikesdepartementet. Fast inte i år.

UD ställer inte längre sina lokaler till förfogande. Anledningen är att Edward Snowden får ett hederspris. Han är mannen som avslöjat den amerikanska massavlyssningen av data- och teletrafik i världen, som också omfattat många världsledare.

Snowden fick tillgång till dessa uppgifter genom att han jobbade hos en underentreprenör till den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, som kan jämföras med svenska Försvarets Radioanstalt.

Ett hederspris tilldelas också Alan Rusbridger, redaktör för tidningen The Guardian som var först att publicera Snowdens uppgifter. Så vari ligger det kontroversiella?

USA ser Snowden som en brottsling. Han har nyligen fått uppehållstillstånd i Ryssland i ytterligare tre år. Han har befunnit sig där sedan avslöjandet då han i juni 2013 flög från Hongkong till Moskva på eget bevåg.

Snowden som också är nominerad till Nobels fredspris ses omväxlande som hjälte, visselblåsare eller beroende på utgångspunkt, som förrädare. Han är i USA anklagad för spioneri. Så visst är han kontroversiell.

Jag ser honom som något av en hjälte. Tack vare honom har vi fått kännedom om en massövervakning av tidigare aldrig skådat slag.

Avslöjandena har därtill skötts med hjälp av kunniga journalister, och han har inte, som tidigare avslöjanden av Julian Assange och Wikileaks, kunnat beslås med att uppgifter släppts, som kunnat bli direkt farliga för exempelvis stridande amerikanska soldater. (Det hindrar inte att svenska myndigheters sorgliga behandling av Assange bör ändras.)

Kommer då det alternativa Nobelpriset att kunna delas ut i Sveriges Riksdag även den här gången? Om inte, så kan förstås detta pris aldrig mer delas ut där. För det är stiftelsen bakom som tar beslutet.

Jag ser fram mot att priset delas ut i Riksdagen, även om Snowden knappast vågar åka hit.