Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snötippen blir kvar

Omfattande undersökningar visar att snötippen i Lillsjön inte orsakar nämnvärd skada på vattnet. Men tippen är ful och kan komma att flyttas i framtiden.

Annons

För lite drygt ett år sedan skrev bostadsrättsföreningen Lillsjön ett oroligt brev till Östersunds kommun. Snötippen, som ligger endast 150 meter från sjön, har varje vår smält och en grå massa har ringlat sig ner i vattnet.

Oron att Lillsjön var försurad eller på annat sätt tagit skada var stor.

"Vi kräver en snabbutredning", påpekade de boende, men det skulle dröja nästan ett år innan kommunen presenterade en rapport. När rapporten presenterades i somras var det efter omfattande undersökningar och beskedet var lugnande.

– Förenklat uttryckt så mår sjön bra och de prover vi regelbundet tar har inte visat några alarmerande halter, sade Jari Hiltula, miljöchef på kommunen.

Det här betyder att kommunen inte kommer att vidta några åtgärder att flytta tippen inför snösäsongen 2013/2014.

– Vi har så pass mycket vattenkvalitetsdata att vi känner oss trygga att vattnet i lillsjön är friskt och rent så gott som det kan tänkas vara där det ligger, säger Albin Månsson, miljöskyddsinspektör och biolog på Östersunds kommun.

Kommunen har sedan undersökningen bland annat breddat den damm som hör till snötippen.

– Vi har en breddad damm för att få en större avsättning av sediment. Och så ska utloppet ändras, säger Albin Månsson.

I dagsläget pågår det dock ingen diskussion om att snötippen i Lillsjön ska flyttas och är just nu, som Månsson uttrycker det, "en ickefråga".

– Vi har tagit fram en ny översiktsplan och i den så finns inga nya indikationer att vi ska använda området till något annat.

Samtidigt har diskussioner förts mellan chefstjänstemännen på kommunen och företagarna i Odenskog. LT har tagit del av minnesanteckningar som säger att "Snötippen bör flyttas inte minst ur estetisk synvinkel".

– Lillsjön ska bli ett naturreservat förr eller senare och när det arbetet har påbörjats så kan det dyka upp att snötippen ska flyttas för att området kan tillgängliggöras på ett annat sätt. Då kanske mjuka ärenden som estetik kommer in.