Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöskorace avgjordes i Bruksvallarna

Under fredagen den 22 februari kom Scandinavian Snowshoe Tour till Bruksvallarna.

– Många kanske inte ens hört talas om att det tävlas på snöskor i Sverige eller ute i välden, säger Tomas Ekström från Walles i Bruksvallarna, som tillsammans med en annan entusiast Magnus Myhr, var de som höll i trådarna för det första officiella tävlingen på snöskor i Bruksvallarna.

Premiären för Wallesloppet, som i fjol var det inställt på grund av kyla, blev ett test av banan som har start och mål vid Walles Fjällhotell. Och tufft blev det för eliten, som bestod av Swedish Snowshoe Team, vilka är fyra stycken Stockholmsbaserade friidrottare.

– Ja visst det var nästa dubbelt så hög höjdstigning än senast i Rättvik eftersom vi sprang upp mot Ramundberget två gånger berättar vinnaren Magnus Jensen från Stockholm.

– Men det gillar vi, inte minst jag och det är i backarna jag brukar rycka, fortsätter Magnus som i och med segern har två rakar segrar i Skandinaviska Touren

För motionärer så gick och sprang man endast 1 varv, så där var det en lite mildare utmaning.

– Nu ska vi utvärdera årets lopp för att hitta rätt former. Meningen är att vår tävling ska vara ett nöje, men vi ska absolut passera trädgränsen till fjället, det är ju det som skiljer oss ifrån låglandstävlingarna, säger Tomas Ekström.

Wallesloppet vanns alltså av Magnus Jensen som sprang de 8 kilometrarna med, 420 meters höjdstigning, på 48.04 minuter.

I juniorklassen sprang Gustaf Blomquist, Gnesta, in som vinnare ivrigt påhejad av tourgeneralen Per Mårthans ifrån Rättvik som var på plats för att promota tävlingen.

Per Mårthans är en av de tidiga eldsjälarna i Sverige kring snöskosporten. Nyligen var han i Italien på VM för Snöskor där det var 5 500 deltagare.

– Det mesta likande ett Vasalopp. Där blev jag även invald i Internationell Snowshoeförbundet och det i ett spännande skede när Norden tas emot med öppna armar av inte minst Alpregionen, säger han.