Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snösäsongen blir en månad kortare

Ny klimatforskning visar att skidsäsongen i Jämtlandsfjällen kommer att bli en månad kortare om bara femtio år.

Och det är till stor del vårt eget fel.

När det blir oväder, kommer det att slå till riktigt ordentligt. Om det börjar blåsa kan vi räkna med att det kan bli en rejäl storm eller när regnet är på väg, finns en risk att det kommer att bli skyfall.

Det är en av slutsatserna som forskarna på SMHI kommit fram till i en helt unik sammanställning med material från mer än 100 regionala klimatsimuleringar över bland annat Europa och Sverige.

Klimatforskaren Gustav Strandberg på SMHI poängterar att tillförlitligheten i prognosen om det framtida klimatet blir större när de olika klimatmodellerna pekar åt samma håll.

Forskningen visar bland annat att våra barn och barnbarn kommer att få en bra mycket kortare skidsäsong än vad vi har i dag.

– Hela snösäsongen kan komma att kortas med en månad. Hösten kommer två veckor senare och våren ungefär två veckor tidigare, säger Gustav Strandberg.

– För er i Jämtland blir det stor skillnad om säsongen blir kortare. Om snösäsongen börjar lite senare och slutare tidigare, hinner det inte ackumuleras lika mycket snö. Det påverkar snödjupet.

Prognoserna för länet pekar omistligt på ett varmare klimat. Siffrorna, som sträcker sig från 1960 fram till 2100, visar en kurva med en årsmedeltemperatur på någon tiodels grad varmt 1960 till strax över tre plusgrader redan om femtio år.

– Det blir varmare i hela Sverige och den största förändringen blir på vintern. Det är då man märker förändringen mest. Ju längre norrut desto större blir förändringen, säger Gustav Strandberg.

SMHI flaggar för mer extremt regn i framtiden.

– Vad gäller nederbörden så finns det en del som tyder på att de kraftigare regnen kommer att bli vanligare. Framför allt kommer vi att få häftigare skurar under sommaren.

Gustav Strandberg säger att extrema förändringar historiskt, var naturliga variationer i klimatet. Det vi ser i dag och i framtiden, har vi skapat själva.

– Om det tog 1000 år att gå från väldigt kallt till varmt vid den senaste kallperioden, så ser vi nu att det tar 50 år den här gången. Det är en betydligt brantare klimatkurva. Det går mycket fortare.