Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön kommer lagom till jul

Jämtland ligger på gränsen till vilka som antagligen får en vit jul. Ännu är det svårt att förutspå hur mycket snö som ska falla, men det ser ljust ut.

Annons

TT rapporterar om att de som bor i Svealand och Götaland kan sluta hoppas på snö under julledigheten.

Däremot ser det ut att vara bättre ställt i mellersta Norrland, och mer specifikt i Jämtlands län.

– Ni ligger på gränsen till det område som ser ut att få snö i jul, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

I Östersund ska det snöa på torsdag den 19:e och fredag den 20:e, och även på självaste julafton. Hela länet behåller en kall temperatur, vilket betyder att den snö som fallit bör få ligga kvar.

– Beroende på lokala skillnader, till exempel högre och lägre terränger, kan just det skilja sig, säger Sofia Söderberg.

Sofia Söderberg berättar att Jämtlands län åren 1961-1990, det vill säga normalvärdet, haft snö på marken nästan varje december.

Vad avgör hur mycket snö som faller de närmaste veckorna?

– Det är många olika faktorer, men till exempel ska olika fronter med nederbörd passera över Jämtland de närmaste dagarna. Hur mycket de så att säga släpper ifrån sig spelar in, säger Sofia Söderberg.