Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön föll decimetertjock över Sveg

Det blev ett rejält snöfall i framför allt östra Härjedalen natten mot fredag.

– Det var 55 centimeter hemma på gården när jag for i natt, säger snöröjaren Urban Lindén.

Vid tretiden på fredagsnatten började Urban Lindén sitt arbete, att röja snö med traktor. När tidningen träffar honom på parkeringen vid träbjörnen halvelva på förmiddagen har han fortfarande fyra till fem timmars jobb framför sig.

– Vi trodde inte att det skulle bli så mycket. På väderleksrapporterna verkade det som att det mesta skulle falla ner i Dalarna. Men det här är perfekt, snart börjar skotersäsongen, säger han.

Enligt Erik Bäckström, gatuingenjör på Härjedalens kommun var omkring ett trettiotal plogbilar och traktorer ute och röjde snö hela natten. Det är i stort sett den styrka som kommunen har tillgång till. Och det är framför allt i Sveg och Lillhärdal som snön rasat under natten.

– Det här är ett extremfall. Det brukar inte komma så mycket snö på en gång, säger han.

– Sedan är det lite mindre upp mot Vemdalen och Hede, och i Tännäs och Funäsdalen blev det bara en fem till sex centimeter.

Kommunen har en budget på åtta miljon för snöröjning och en snöröjarsväng med alla resurser kostar omkring 160.000 kronor. Enligt Erik Bäckström klarar kommunen budgeten i år.

En läsare har hört av sig och klagat över att snöröjarna bygger upp vallar framför ytterdörren som är svåra att ta sig över.

– Vi får titta på det om någon hör av sig och klagar. Om vi gjort ett misstag försöker vi rätta till det. Sedan har också fastighetsägarna ett ansvar att röja, säger Erik Bäckström.

På Svegs skidstadion, där det för två dagar sedan var helt bart, körde Per Kröjs pistmaskin under förmiddagen. Framåt eftermiddagen räknade han med att också kunna dra spår.

– Det är ju lite löst men det har kommit så pass mycket att det blir nog bra det här, säger han.