Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snökatt på turné

En stor vit snökatt på ett blåskallt torg. Varför?

Det är en av frågorna som Härjedalens kulturcentrum vill få folk att fundera över själva.

– Folk med hundar försöker alltid få sina hundar att bli vän med katten, men de vill inte, säger Andreas Hoffmann från Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal.

Den stora vita snökatten i konstprojektet "Sedan snökatten kom är ingenting i Härjedalen som förr" är ute på turné, främst i Härjedalen, men tog i går plats på Stortorget i Östersund. Idén kom till Andreas Hoffmann när han såg hur folk tittade på en konstutställning i München: vid några av verken stannade ingen till. Han insåg att just de verken inte fanns med i audioguiden och det väckte frågor kring varför vi måste ha svar på allt? Varför kan vi inte bara tänka själva kring något vi ser? Snökatten har inga förklarande skyltar som ger ledtrådar till besökarna.

Men den har en förhistoria som börjar i Österrike där den var en del av ett konstprojekt som byggde på ordspråket om kattens många liv – på tyska bestämt till sju. De sju katterna befinner sig nu på olika platser i världen och bilder av dem samlas på en facebooksida. Andreas Hoffmann och Flavia Devonas transporterade själva katten från Österrike till Lillhärdal som ett djur – och fick specialtillstånd att låta den vara kvar i bilen på färjan eftersom den var för stor för hytten.

Efter besöket i Östersund väntar Lillhärdal, Hede, Vemdalen och Linsell. Eller kanske någon annan plats:

– Man vet aldrig så noga med katter, säger Andreas Hoffmann.