Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snö, test och fest hela helgen – nu börjar säsongen på allvar

Åre såg ut som ett julkort när man i går drog igång den stora kick off-helgen med skid- och snowboardtest, 54-timmars non-stopskidåkning, julmarknad, Luciafirande och allt annat som representerar säsongsstart i byn.

På Skistar är man lyriska efter den långa och ihållande köldperioden som gjort att man kunnat köra snökanonerna dygnet om i flera veckor. Och nu snöar det ymnigt även från himlen.

– Bästa snöläget sedan 1992, konstaterar drift- och säkerhetschef Anders Aspholm.

De premiäråkare LT talade med i Olympiaområdet, där liften VM8:an nu ska gå oavbrutet till söndag kväll, totalt 54 timmar, höll med. Bättre kunde det knappt vara.

– Jättebra åkning med tanke på att det är starthelgen, sade Ola Strand, 13, från Verdal.

Han och kompisarna Adrian Mogstad och Emil Kvello hade åkt sedan 11 på förmiddagen och tänkte fortsätta hela natten.

För 12-åringarna Pär Andersson och Kevin Jakobsson från Sundsvall räckte de dock med en heldag. LT hittar dem liggande utmattade i en snödriva, i väntan på lift hem till Holiday Club, där de bor med Kevins familj.

– Vi kommer igen i morgon, säger de.

På torget vankar farbror Tomten, alias Joachim Nässil, av och an bland marknadsstånden. Det är fortfarande ganska glest med besökare, den stora ruschen väntas börja i dag, lördag.

Inramningen kunde inte vara bättre, betydligt bättre än förra året, det har kung Bore sett till. Vit snö på julgranen, stora snöflingor som sakta faller ner.

– Det blir bra det här, myser Tomten.