Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart premiärdags i Norhalla

I åtta år har byborna i Nordhallen jobbat oförtrutet och helt ideellt med att omvandla byns gamla täljstensbrott till Norhalla, en storslagen konserthall i det fria.

Nu närmar sig invigningsfesten.

Projektet som har engagerat hela byn, fastboende som stugägare, är nu nästan klart. Bara veckor återstår till premiärkonserten med Sara Löfgren och lokala artister den 28 augusti.

Men det har tagit sin goda tid.

Täljstensbrottet var Nordhallens största arbetsplats tills det övergavs efter branden som ödelade stenförädlingsanläggningen 1963.

När projektet drogs igång år 2002 hade det stått öde i nära 40 år och vägen upp till brottet var helt igenvuxen.

– Det första vi fick göra var att röja väg, det tog två år, minns projektledare Janne Andersson, som är född i grannbyn, Häggsjönäs.

I januari 2003 bjöds kommunen, länskulturen och media in på en första visning. Då fanns här i princip ingenting utom förutsättningarna: mäktiga bergväggar, makalös akustik och storslagen natur.

Därefter har projektet visserligen framskridit, men i sakta mak. Ett beslut togs nämligen tidigt att inte ta banklån och sätta sig i skuld.

– Vi sade att vi skulle klara oss på ideell basis, samla ihop pengar, göra åtgärder, samla in pengar, göra åtgärder, säger Janne Andersson.

Finansieringen är cirka hälften privata medel, resten bidrag från bland andra EU och Leader (Åres gröna dalar). 600 000 kronor lägger man ner på invigningen.

Fem personer ingår i Norhallas kärngrupp och ett 40-tal andra hjälper till. De är, i Jannes ord, ”en skön samling”.

För nyinflyttade i byn – tio förra året – har det varit lätt att komma in i gemenskapen. Projektet har helt enkelt fört människorna närmare varandra.

– Det har blivit helt annat, det är verkligen en positiv anda i byn, säger Anneli Hellstrand.

När invigningsdatum sattes togs ett nytt beslut: att ta arbetsdag varje lördag.

– Så vi har inga fritidsproblem, skrattar Anneli.

Alla bidrar med sina talanger och yrkeserfarenheter. Byggnadsingenjör Anneli har ritat åskådarbänkarna, som snickrades i hop på hembygdsgården i vintras.

– Det var rena tomteverkstaden, säger Janne.

Bänkarna, som rymmer 500 personer totalt, står nu målade på plats inne i brottet.

Annelis make Bengt har tillfört projektet sitt kunnande och sin maskinpark. Eleanor Lundberg har skött kontakter, bokningar och dylikt inför premiärkonserten.

Och Janne Andersson har sett till att sprida affischer över hela Västjämtland så att det knappast undgått någon att Sara Löfgren ska vara på Norhalla den 28 augusti.

Han är förundrad över gensvaret. Överallt har de erbjudits fina annonsplatser, i bland till och med gratis där man normalt tar betalt.

Planerna för framtiden är ett par tre arrangemang per år. Men med låga tomgångskostnader, det ska inte bli som något jättelikt Dalhalla.

– 28 augusti är starten. Det kommer att bli en stor bredd, en salig blandning, säger Eleanor, som är mån om att visa att brottet går använda till mycket: nycirkus, band, akustiskt, dans.