Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer alla att ”voddla”

/

Vad är det första du spanar in när du kommer hem till någon som du inte känner så väl?

Annons

 Jag vet en amerikan som lite diskret stoppar ner ett pekfinger i blomkrukorna för att känna om jorden är fuktig eller snustorr. Enligt honom är just blomvattningen en tydlig indikation på hur man vårdar sina relationer. En kollega öppnar kylskåpet hos folk. Kanske är människan, trots allt, det hon äter. Att spana in badrumsskåpet hos folk sägs vara vanligt. Jag har dock aldrig hört talas om någon som gör det. Men det kanske är för genant att erkänna.

Skivsamlingen är ett lika klassiskt som kritiskt ögonblick i början av ett förhållande. Mången potentiell kärleksaffär har abrupt fått sitt slut framför cd-stället eller lp-backen.

Men de som dumpar människor på grund av att de har en ”Absolut music”-skiva i samlingen har fått det bra mycket svårare nu när Spotify har gjort sitt intåg i människors vardag. Å andra sidan har de som gillar ”Absolut music” fått det mycket bättre.

Snart behöver ingen heller stå för vilka filmer de tittar på. Snart kommer kanske alla att ”voddla”. I höst lanseras en ny filmtjänst genom Bredbandsbolaget. Svenska Voddler kan beskrivas som ett Spotify fast för film och tv-serier. Filmerna strömmas över internet och tar därmed ingen plats i datorn. Framtidens teknik börjar därmed klarna. Och det är, givetvis, på nätet vi förväntas leva.

Många av ledtrådarna i folks vardagsrum, som tidigare skvallrade om vilken typ av människa som levde där, är på väg att försvinna. All världens musik och film är snart bara ett klick bort, det är bara att sätta sig ner och bläddra. Vad händer då med alla biografer och videobutiker? Går de nu samma dystra öde till mötes som skivaffärerna?

I allt det här kan jag inte låta bli att känna mig som den enda kvarvarande dinosaurien på jorden. Den enda skillnaden är att jag vet att meteoriten är på väg. Det är bara att inse att det inte är någon idé att kämpa emot. Snart är jag bara en gammal fossil i en enorm, digital revolution.

Mer läsning

Annons