Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer 3 nyheter till FourThirds

/

I första kvartalet i år kommer två nya objektiv till FourThirds-systemen och ett nytt till microFourThirds att finnas ute på marknaden.

Annons
I första kvartalet i år kommer två nya objektiv till FourThirds-systemen och ett nytt till microFourThirds att finnas ute på marknaden. Det är en zoom från Olympus och två fasta objektiv från tillverkaren Samyang.

Från Olympus väntas alltså en zoom med måtten 9-18mm, denna kommer att vara anpassad till MicroFourThirds-systemet. I dagsläget finns det inte så mycket information om det här objekivet, men det ryktas om att Olympus kommer att göra det officiellt någon gång i februari mars, då får vi se lite närmare vad vi kan vänta oss av det. Priset kommer troligen att hamna runt 600 dollar.

Två objektiv som det finns lite mer att säga om är två fasta gluggar från Samyang som nu ges FourThirdsbajonett. Det första är ett 8 millimeter fisheye med största bländare på 3,5 och en porträttobjektiv med 85 millimeters brännvid och en bländare på 1,4. Båda dessa objektiven har endast manuell fokus, om det upplevs som ett problem så kanske det kompenseras av det låga priset. Fisheyeobjektivet kommer att gå att få tag i för runt 2.000 kronor och 85:an kommer att gå för ett par hundralappar till.

Fisheyeobjaktivet har en bildvinkel på 180 grader på en sensor i aps-c storlek så det blir en lite snävare vinkel på den mindre FourThirds-sensorn.
Båda dessa objektiv kan är en bra möjlighet för den som vill testa på en ny fast brännvidd men som inte vill lägga ut några större summor. Tidigare tester av dessa objektiv för på andra kameramärken har också visat att de ger ett bra resultat.

Objektiven från Samyang förväntas komma ut på marknaden i slutet av mars i år.

 


/Bengt Luthman

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons