Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Snart klipper jag av telekabeln...”

I över två år har Sven-Olof ”Ludde” Lundberg förgäves försökt få Skanova att åtgärda den telefonkabel som ligger på marken tvärs över hans tomt i östra Järpen.

– Snart klipper jag av den, jag har fått nog! säger Lundberg.

Märkligt nog är det precis vad Skanova sagt åt honom att göra. Han trodde knappt sina öron när han av en tjänsteman nere i Malmö fick rådet:

– Klipp av den du, det är inga problem, vi har folk där uppe vi kan skicka ut som kommer och lagar.

– Då finns det tydligen resurser, muttrar Lundberg som verkligen tröttnat.

Men vi tar det från början : Tidigare gick telefonledningen förbi Lundbergs tomt i östra Järpen på telefonstolpar. Då var hans familj ensam i området. Men så för några år sedan skulle Åre kommun öppna upp ett industriområde direkt öster om hans tomt.

Kommunen styckade av tomter och för att inte få industri alldeles utanför köksfönstret köpte Ludde Lundberg tomten närmast, bestående av en skogsbacke.

På tomten bortanför växte en däckfirma upp.

I den vevan blev teleledningen liggande på marken, tvärs över Lundbergs nya tomt och österut. Att detta skulle fixas tog Lundberg för givet, han trodde ledningen antingen skulle grävas ner eller hängas upp på nya stolpar.

Men tiden gick och det hände inte ett skvatt.

Sommartid är illa nog men då syns åtminstone kabeln. Men när snön kommer är det omöjligt att hålla reda på var den är. Det har redan en gång resulterat i att Lundberg av misstag klippte av kabeln när han med motorsåg skulle glesa ut på skogsbacken. Det blev ett himla liv i området när telefonerna slutade fungera.

Skanova skickade emellertid snabbt ut folk som kom och lagade.

Men fortfarande får han inga besked om när de ska göra något permanent åt ledningen, om de nu ska gräva ner den, som han själv tycker vore bäst, eller hänga upp den på stolpar, som någon av alla de han pratat med på Skanova tidigare sagt.

Bara att hitta rätt person där är ett företag, tycker han.

– Det är inte som förr när folk man kände fanns på plats lokalt, nu hamnar jag i Malmö och ska förklara för en skåning jag knappt förstår hur det ser ut på en tomt i Järpen. Klart att det inte är lätt.

Inte heller från kommunen, som ju skapat industriområdet och borde vara ansvariga, har han lyckats få några besked. Så nu börjar Ludde Lundbergs tålamod tryta på allvar.

Han börjar undra om han verkligen ska ta Skanova på orden och klippa av kabeln, hur tokigt det än låter.

– Nu har jag gått till pressen. Och händer det inget nu då gör jag kanske det, säger han.