Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kanske vi slutar oroa oss

Svenska FN-förbundet har gjort en bedömning av hur det egentligen ser ut med mänskliga rättigheter i vårt toleranta och trevliga land Sverige. Svenska Dagbladet skriver om bedömningen under rubriken "FN varnas för Sveriges ökade rasism". Sverige är alltså numera i ett läge där FN behöver varnas och ta varningen på allvar. Siffror har ett eget språk och det språket har ibland tendenser att vara en käftsmäll till de som väljer att inte se verkligheten. Så är det med FN:s siffror i det här fallet.

Rasistiska aktiviteter ökade under 2013 med 28 procent. Av de ungefär 5500 hatbrott som anmäldes under 2012 hade 72 procent rasistiska motiv och utgjorde flest hatbrott. Näst flest hatbrott skedde med homofobiska motiv. Ännu mer oroande är att bara 6 procent av anmälningarna leder till åtal. Hot och förföljelse mot muslimer, judar och romer fortsätter att öka. Polisens uppmärksammade rom-register och Reva-kontrollerna av människor med utomnordiskt utseende får stark kritik. Etnisk diskriminering, både från rasistiska organisationer och från myndigheter, är dagligt förekommande i Sverige, det land som vi alltid stolt hävdar är så medmänskligt.

Efter nazistattacken i Kärrtorp i vintras var det många som hoppades på en stor antirasistisk våg. Och visst har vi sett den. Den folkliga antirasistiska rörelsen är starkare än på länge. Men även rasisterna organiserar sig mer nu och i FN-bedömningen uttrycks stor oro över att stödet för rasistiska rörelser ökar.

Sverigedemokraterna har snart 10 procent i opinionsundersökningarna. När partiet bildades i slutet av 80-talet, med bakgrund från bland annat rörelsen Bevara Sverige Svenskt, var det inte särskilt många som kallade dem något annat än rasistiska. Efter det bytte de sin logga, en flamma i svenska flaggans färger, till en beskedlig blåsippa. De införde förbud mot bomberjackor och uniformer på sina möten. De fortsätter stadigt rensa ut företrädare som uttrycker sig för magstarkt. Men ingen "nolltolerans" i världen kan rensa bort partiets rasism, eftersom den är en del av partiets ideologi. Kängorna har bytts ut mot kostymer, men grundvärderingarna består. Så länge de har plats i parlamenten kommer de dagligen att driva debatten lite längre ut på högerkanten och föra en politik som inskränker på mänskliga rättigheter.

FN-förbundets bedömning är tydlig: rasismen ökar. Men den säger inget om varför. En inte så vild gissning är att det har att göra med ett förändrat samhällsklimat som flyttar gränserna för vad folk kallar rasism och inte. Gränserna för var man säger ifrån. Snart kanske vi slutar oroa oss, slutar se sambanden mellan stöveltrampen på gatorna i dag och de på 1930-talet.