Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan hela världen mata älgarna

Världens första och enda älgmatningsautomat håller nu på att installeras på Moosegarden i Orrviken.

Automaten sköts via internet och folk från hela världen kan från sin dator mata älgarna.

Ägaren av Moosegarden i Orrviken, Sune Häggmark, har under de 15 år han drivit sin älgfarm haft en rad innovationer runt sin anläggning. Allt från papper gjort på älgspillning till älgtvål. Men frågan är om inte hans senaste uppfinning, en matautomat som sköts via datorn är den mest spektakulära.

– Jag hade idén men jag har låtit det statliga bolaget Vinnova, som arbetar med teknikutveckling, jobba fram konceptet.

Sunes idé går ut på att en låda med älgpellets är kopplad till en dator och en webbkamera. När älgintresserade internetbesökare över hela jorden kopplar upp sig mot Sunes maskin, så får de en fråga om de vill mata någon av älgarna som syns i bild. Om besökaren svarar ja så startar han automaten med en knapptryckning. Älgen, som har en liten sändare i örat eller runt halsen får då ett par deciliter pellets och varje älg får bara äta fem gånger åt gången. Det ser sändaren till.

– Det bästa med det här är att en älg äter bara när den är hungrig. Efter att den har ätit sig mätt på pellets är det dags för nästa älg att få mat.

Kommer det att kosta något?

– Inte från början, men så småningom tänker jag ta en mindre avgift, kanske en femma för varje omgång mat. Då måste besökaren knappa in sitt kontonummer.

Det verkar vara en perfekt affärsidé att låta folk runt jorden betala för mat till dina älgar?

– Nu blir det inte riktigt så. Alla intäkter från älgmatningen går direkt till ett barnhem för föräldralösa barn i Thailand.

Hur många besök hade din hemsida förra året, där du också har en webbkamera inkopplad?

– Det låter otroligt, men jag hade faktiskt över två miljoner besök. De flesta från Tyskland och Holland och många är inne varje dag för att kolla upp hur älgarna mår. Skulle någon älg ligga ner får jag direkt en fråga om den är sjuk.

Att Sune Häggmarks idéer är populära förstår man när man hör att han vann förstapris i en tävling som det tyska tv-programmet Gallileo anordnade. Tävlingen gick ut på att se vem som hade den bästa kretsloppsprodukten runt världen och där vann Sune med sitt älgbajspapper.

– Det var i förra veckan jag fick reda på att jag vunnit, men det var visst bara äran i stället för något pris. Men det känns mycket hedrande ändå.

När stormen på annandagen drog fram över länet ramlade flera träd över staketet på Sunes älgfarm.

– Flera av älgarna kunde komma ut, men efter en stund i frihet, så vände de och gick tillbaka in i inhägnaden, berättar Sune.

När kan webbesökarna börja mata älgarna?

– Så fort snön försvinner så kör vi igång, säger Sune Häggmark.