Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan du dra kortet på bussen igen

Till hösten kan du dra kontokortet igen när du ska åka med stadsbussarna. Redan nu går det att betala med kort på vissa bussar.

Just nu genomförs pilottester på vissa av stadsbussarna för att se hur det uppgraderade betalsystemet fungerar.

– Om allt går som det ska så ska det vara i gång helt i augusti, september, säger Stefan Fredriksson, VD på Länstrafiken.

Det var den 20 december 2011 som det slutade fungera att betala med kontokort på Stadsbussarna. Tekniska problem låg bakom och mycket gjordes för att försöka komma tillrätta med problemet men stadsbussarna fick till slut ta bort kortköpshanteringen. Att det tagit lång tid att få klart med kortbetalningen igen beror på att många parter är inblandade och att hårda krav ställs på Länstrafiken för att de ska kunna garantera säker kortbetalning för sina kunder.

– För att vi ska kunna ha ett säkert och fungerande system är det inte bara vi som är med, utan också flera andra parter som banken och leverantören för kortmaskinerna, som ska godkänna testerna, förklarar Stefan Fredriksson.

Med det uppgraderade systemet kommer det också gå att betala resor direkt utan pinkod, upp till 200 kronor går det att köpa resor för utan att slå kod.

– Det kommer underlätta och göra att det går fortare att betala, säger Stefan Fredriksson.

Problem som kan komma att uppstå i kortterminalerna kan vara buggar i datasystemet eller att internetuppkopplingen slutar fungera.

– Vi är beroende av internetuppkopplingen då vissa betalkort, maestro exempelvis, inte fungerar att betala med i offlineläge. Ibland händer det inne i stan att nätet blir överbelastat och slås ut. Det är inget vi kan göra något åt. Utanför stan brukar det dock aldrig vara problem.