Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart fylls Hallen med spelglädje

Varje år lockar Glamusikfestivalen ungefär 2000 besökare och 300 amatörmusiker till Hallen. Spelmansstämman går i år in på sitt 13:e år.

– Jag tror att det blir ett otroligt högtryck i år, säger Åke Bengtzon och rättar till solglasögonen.

"Drömmen om Elin" ljuder i gröngräset. Ideella föreningen Glamusikalliansen har bjudit in till pressträff med kakor, kaffe och musik utanför turistbyrån i Östersund. Ett litet smakprov innan Hallen invaderas av husvagnar, husbilar och tält. Fotbollsplanen brukar bli så full att många får parkera på närliggande bondgårdar. De flesta gästerna kommer från Norge, men besökarna från Hälsingland blir också fler för varje år. Alla är de ivriga att spela, dansa och lyssna på folkmusik, gammaldans, jazz och andra traditionella musikgenrer.

– I fjol räknade jag ut att det var 293 musiker som var uppe på scenen, säger Per Söderberg, som är ordförande i Glamusikalliansen.

– Egentligen borde vi nog ha en scen till. En del får bara spela en kvart, men då ger de å andra sidan allt, fortsätter Åke Bengtzon, producent, och tillägger att evenemanget är viktigt för hela bygden.

På onsdag smyger festivalen i gång med Hallgårdskväll på utedansbanan med bygdens unga och countrygruppen Kentucky. Från fredag till lördag avlöser musikakterna varandra på de båda scenerna – Stora dansbanan och Tältet. Därefter brukar musikfesten fortsätta i stugorna och husvagnarna långt in på småtimmarna.

– Spelglädjen är helt fantastisk. Många av besökarna är ute hela sommaren och besöker diverse festivaler. Och till Hallen kommer de alltid tillbaka, säger Per Söderberg.

Arrangören Glamusikalliansen bildades 1994 för att värna om den traditionella svenska musiken, ett budskap de fortfarande står fast vid.

– Det är viktigt att genren inte glöms bort i all pop, den ger så mycket energi och glädje, säger Åke Bengtzon.

Varje år delas Glamusikstipendiet ut till någon som har gjort något viktigt för musikgenren. I år är det violinisten Bengt-Eric Norlén som prisas.

– Bengt-Eric är en kille som alla ser upp till och som också får med sig de unga vad gäller den här typen av musik. Han är väldigt allsidig, säger Åke Bengtzon.