Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart finns provtagning i Rätan igen

Provtagningen försvann från Rätan för några år sedan. Nu är den tillbaka efter ett initiativ från byalaget.
– Jag ser det här som ett första steg, säger Kent Rosenqvist från Rätans byalag.

Hälsocentralen i Rätan är nedlagd sedan några år tillbaka. Fram till för två år sedan kunde byborna åka till äldreboendet Östgärde om de behövde ta prover – men sedan försvann även den möjligheten.

Byalaget gjorde en enkät som handlar om hur bygden ska utvecklas. En av punkterna som kom upp var att man ville ha tillbaka provtagningen. Kent Rosenqvist kontaktade landstingsstyrelsen och där fick Ann-Marie Johansson (S) uppdrag att titta på frågan.

– Sedan kom vi överens om att vi skulle försöka få i gång det här och efter två år är vi överens om hur det ska skötas, säger Kent Rosenqvist.

Provtagningen kommer ske i skolsköterskans lokaler på Rätans skola. Kostnaden för sjuksköterskan, lokaler och utrustning finansieras av byalaget, med bygdemedel från vindkraften. Landstinget ansvarar för transporter och analyser av proverna. Kent Rosenqvist ser utvecklingsmöjligheter i projektet.

– Jag ser provtagningen som en första del. Nästa steg är att göra ett hälsorum där man kan ta blodtryck och andra saker. Det är jobbigt för de äldre att åka åtta mil fram och tillbaka för att ta ett prov.

Ann-Marie Johansson är glad åt initiativet som Rätans byalag har tagit.

– Det är väldigt roligt. När vi bor i glesbygden måste vi fundera på olika lösningar vad man kan göra för att underlätta att behålla och utveckla service. Byalaget tog det här initiativet och de har dessutom ekonomi att göra det.

Hon poängterar att man aldrig får lägga över det som är landstingets ansvar på någon annan.

– Landstinget ska se till att man kan ta prover, och det kan man göra i Svenstavik. Men det här gör att man kan göra det närmare. Det här blir spännande och roligt. Det krav som vi ställer är att det ska vara patientsäkert, det viker vi inte från.