Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får de rätt till heltidsjobb

/
  • Marianne Jönsson och Nathalie Löfhaug jobbar på äldreboendet Dalsätra i Myrviken. De är positiva till att de kommunanställda i Berg kan garanteras heltidtjänster om några år.

I går klubbade kommunstyrelsen i Berg igång ett projekt som kan ge alla deltidsanställda i kommunen en heltidstjänst.
– Jättebra att kunna få en sådan trygghet, säger Nathalie Löfhaugen som jobbar på äldreboendet Dalsätra i Myrviken

Annons

Projektet som heter Heltid i vården har varit under utveckling sedan 2008, men i går beslutade kommunstyrelsen att tillsätta en projektledare som ska jobba för att verkställa målet att de som vill ska få en tjänst på hundra procent.

– Det började som ett projekt för vården men nu har det vuxit till att omfatta alla kommunanställda, förklarar Bo Lindström, personalchef vid kommunen.

Han hoppas modellen med heltidstjänster för alla kan börja användas om två år. Redan nu har man den typen av personalpolitik i till exempel Ånge kommun, och dit har kommunen vänt sig för att få råd och synpunkter.

• Är inte risken att det kan bli dyrare för kommunen när alla kan få heltid?

– Det finns lite olika teorier om det, men de flesta är överrens om att det inte blir dyrare. Till en början kan det det visserligen bli det, men i förlängningen blir det färre människor och färre vikarier i verksamheten, säger Bo Lindström.

Meningen är att så lite extrapersonal som möjligt ska användas. De som kan drabbas negativt är till exempel de som arbetar som timvikarier.

På äldreboendet Dalsätra i Myrviken finns ett tjugotal anställda varav ungefär hälften har deltidstjänster.

– Jag vill absolut jobba heltid när det passar mig, säger Nathalie Löfhaugen som just nu har en deltidstjänst på 83 procent. Hon har småbarn hemma och menar att det är en trygghet för många som är i hennes situation att möjligheten till heltid finns när barnen blivit större.

Flera av hennes kollegor har under åren kämpat med deltider när de i själva verket velat jobba mer.

– När jag började jobbade jag femtio procent, men det räckte inte för mig då, berättar Marianne Jönsson som fick vidareutbilda sig och nu har en heltidstjänst.

Ann-Britt Lind är föreståndare inom äldrevården i Myrviken. Hon tror att ett resultat av förslaget blir att personalen kommer få arbeta på många fler avdelningar för att täcka upp där det nu används vikarier.

– Det skulle vara det som är nackdelen då, säger Nathalie Löfhaugen.

– Eller så är det en fördel att få variera arbetsuppgifterna, flikar Ann-Britt Lind in.

Mer läsning

Annons