Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart dags för mer EU-pengar till länet

EU-byråkrater från fem länder samlas i veckan på hotellet Clarion i Östersund.
De diskuterar bland annat kommande miljonbidrag till regioner som Jämtland och Härjedalen.

EU:s olika ekonomiska stöd delas ut i sjuårsperioder. Den senaste – 2007-2013 – har just avslutats och den nya – 2014-2020 – har precis inletts.

135 EU-handläggare från Estland, Lettland, Litauen, Åland och Sverige träffas på tisdagen och onsdagen på Clarion i Östersund. Man diskuterar dels hur olika projekt som genomförts ska avslutas och redovisas. Frågan är som alltid om EU-pengarna, skattebetalarnas pengar i förlängningen, har fått avsedd effekt.

Just nu pågår en utvärderingar och revisorgranskningar av de projekt som har genomförts.

För den kommande perioden är EU:s långtidsbudget smått ofattbara 8 640 miljarder kronor. Av dem ska ungefär 8 170 miljarder kronor betalas ut som stöd i olika former. En del av pengarna kommer gå till vårt län och olika projekt här.

I länet har EU-pengar använts till vitt skilda saker. Som exempelvis vägrenovering i Funäsdalen, Vemdalsskalet och Storhogna under 2013. Men miljoner har även gått till bygget av ett Storsjöodjurscenter i Svenstavik som haft problem med att locka de 15 000 besökare per år som man hoppats på.

Arrangör för EU-stödsträffen i Östersund är Tillväxtverket. Den statliga myndighet som fördelar EU-pengar till olika projekt och även ska sköta tillsynen.