Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för mer EU-pengar till länet

EU-byråkrater från fem länder samlas i veckan på hotellet Clarion i Östersund.
De diskuterar bland annat kommande miljonbidrag till regioner som Jämtland och Härjedalen.

Annons

EU:s olika ekonomiska stöd delas ut i sjuårsperioder. Den senaste – 2007-2013 – har just avslutats och den nya – 2014-2020 – har precis inletts.

135 EU-handläggare från Estland, Lettland, Litauen, Åland och Sverige träffas på tisdagen och onsdagen på Clarion i Östersund. Man diskuterar dels hur olika projekt som genomförts ska avslutas och redovisas. Frågan är som alltid om EU-pengarna, skattebetalarnas pengar i förlängningen, har fått avsedd effekt.

Just nu pågår en utvärderingar och revisorgranskningar av de projekt som har genomförts.

För den kommande perioden är EU:s långtidsbudget smått ofattbara 8 640 miljarder kronor. Av dem ska ungefär 8 170 miljarder kronor betalas ut som stöd i olika former. En del av pengarna kommer gå till vårt län och olika projekt här.

I länet har EU-pengar använts till vitt skilda saker. Som exempelvis vägrenovering i Funäsdalen, Vemdalsskalet och Storhogna under 2013. Men miljoner har även gått till bygget av ett Storsjöodjurscenter i Svenstavik som haft problem med att locka de 15 000 besökare per år som man hoppats på.

Arrangör för EU-stödsträffen i Östersund är Tillväxtverket. Den statliga myndighet som fördelar EU-pengar till olika projekt och även ska sköta tillsynen.